Cuvântul zilei, 5 decembrie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
rigolă
imagine © Andrea Homorodean

RIGOLĂ, rigole, s. f. 1. Șanț mic sau amenajare specială făcută de-a lungul străzilor, între marginea părții carosabile și bordura trotuarelor, având rolul de a colecta apele superficiale și de a le dirija la un punct de descărcare. 2. Canal mic sau brazdă prin care este condusă apa de irigație la plante. 3. Formă de eroziune în adâncime (până la 50 cm) a solului ca rezultat al acțiunii șuvoaielor de apă. – Din fr. rigole (cu unele sensuri după germ. Rigole).

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 5 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: prud

În 1938 s-a născut J.J. Cale, cântăreț, compozitor și chitarist american. A scris unele dintre piesele clasice ale rockului mondial și a influențat mulți artiști importanți (Eric Clapton, Santana, Dire Straits etc.). A fost întotdeauna preocupat să-și minimalizeze succesul, chiar să îl ia în derâdere.
iconița cuvântului zilei

2022: glosofobie

În 1925 s-a născut András Toma, soldat maghiar luat prizonier de Armata Roșie în 1945, ultimul prizonier de război din al Doilea Război Mondial. A fost descoperit într-un spital de boli psihice din Rusia în 2000. Nevorbind rusă, a petrecut 55 de ani fără să vorbească niciodată cu nimeni.
iconița cuvântului zilei

2020: benevol

Ziua Internațională a Voluntarilor
iconița cuvântului zilei

2019: pilaci

În 1933 se încheie în SUA prohibiția. Interzicerea producerii, transportului și comercializării alcoolului nu a determinat, așa cum se dorise, o îmbunătățire a vieții sociale și economice, fiind marcată de corupție, crime și ilegalități.
iconița cuvântului zilei

2018: nedeterminare

S-a născut în 1901 Werner Karl Heisenberg, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1932 și unul dintre fondatorii fizicii cuantice. Este cunoscut pentru formularea în 1927 a Principiului incertitudinii.