Cuvântul zilei, 19 noiembrie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
mat
imagine © Gabriel Miu

MAT s.n. Situație la jocul de șah în care regele uneia dintre părți este într-o poziție în care nu mai poate fi apărat, determinîndu-se astfel sfîrșitul partidei. ◊ A face (pe cineva) mat = a cîștiga o partidă de șah contra cuiva; (fig.) a pune (pe cineva) în imposibilitate de a mai spune sau de a mai face ceva. [< fr. mat, cf. germ. matt, pers. mat – mort].

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 19 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: dolosiv

În 1946 au loc primele alegeri parlamentare postbelice, declarate „libere și nestingherite” dar care în realitate au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de către guvernul Petru Groza. Acesta a anunțat victoria Blocului Partidelor Democratice, o alianță electorală a forțelor politice pro-comuniste.
iconița cuvântului zilei

2022: ecarta

Samantha Futerman este o actriță americană de origine coreeană care a jucat în Memoriile unei gheișe. În 2013 a fost contactată pe internet de o necunoscută, Anaïs Bordier, studentă franceză, care și-a manifestat uimirea față de asemănarea lor fizică. În urma unor investigatii au aflat că sunt surori gemene, separate la naștere. S-au născut pe 19 noiembrie 1987.
iconița cuvântului zilei

2021: pișoarcă

Ziua Mondială a Toaletei (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: defendor

S-a născut în 1962 actrița americană Jodie Foster, dublă câștigătoare a Premiului Oscar pentru cea mai bună actriță. Unul din rolurile premiate a fost cel din filmul Acuzata.
iconița cuvântului zilei

2019: mitocondrie

Se naște în 1912 George Emil Palade, medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină.