Cuvântul zilei, 24 octombrie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
stoper
imagine © Gabriel Miu

STOPER, stoperi, s. m. Fundaș situat în centrul liniei de apărare a unei echipe de fotbal. – Din engl. stopper.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 24 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: nara

În toamna anului 79, Pompei, o stațiune de vacanță situată la poalele Muntelui Vezuviu, a fost acoperită de o ploaie de cenușă vulcanică. Pliniu cel Tânăr ne-a lăsat povestea erupției. Multă vreme, o eroare de transcriere a scrisorilor sale i-a făcut pe oameni să creadă că erupția a avut loc pe 24 august. Arheologii sunt însă de părere că data reală este 24 octombrie.
iconița cuvântului zilei

2022: muschetă

Săptămâna dezarmării (24-30 octombrie, ONU)
iconița cuvântului zilei

2021: aculturație

Ziua mondială a dezvoltării informaționale (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: ranchiună

S-a născut în 1939 actorul american F. Murray Abraham. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anul 1985 pentru rolul Antonio Salieri din filmul Amadeus. În film Salieri este portretizat ca fiind rivalul lui Mozart, resimțind puternic superioritatea creatoare a acestuia.
iconița cuvântului zilei

2019: firfiric

S-a născut în 1932 economistul canadian Robert Alexander Mundell, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 1999. A formulat teoria zonelor monetare optime, susținând avantajele uniunii monetare între state. Este considerat părintele monedei euro.