Cuvântul zilei, 23 octombrie 2015

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
lexicon
imagine © Gabriel Miu

LEXICON s. n. operă lexicografică cuprinzând cuvintele unei limbi, ale unui domeniu de activitate, ale unui scriitor etc. ◊ dicționar tehnic sau enciclopedic, cuprinzând cunoștințe de orientare din anumite domenii. (< lat., fr. lexicon, gr. lexikon)

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 23 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: prihăni

În anul 42 î.Hr., la Filippi, în Macedonia, Marc Antoniu a învins armata lui Brutus, unul dintre senatorii romani care l-au asasinat pe Cezar. „Virtute, nu ești decât un cuvânt!” sunt cuvintele pe care le-ar fi spus Brutus înainte de a se sinucide.
iconița cuvântului zilei

2022: colos

S-a născut în 1954 Ang Lee, regizor, scenarist și producător de film american de origine taiwaneză. Printre filmele sale se numără și Hulk uriașul.
iconița cuvântului zilei

2021: trombă

În 1947, luând prânzul la un restaurant, biologul Alexander Dimitrivich Bajkov a fost anunțat de o chelneriță că afară cad pești din cer. E prima atestare a ploii cu pești (sau cu alte animale acvatice mici), fenomen meteorologic legat de tromba marină.
iconița cuvântului zilei

2020: antediluvian

În 1977, paleontologul Elso Barghoorn anunță descoperirea unor fosile unicelulare vechi de 3,4 miliarde de ani, la vremea respectivă cele mai vechi forme de viață cunoscute pe Terra.
iconița cuvântului zilei

2019: malcontent

În 1956 mii de cetățeni unguri protestează împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice a țării, declanșând începutul Revoluției ungare din 1956.