Cuvântul zilei, 9 octombrie 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
faun
© imagine Carmen Nistor

FÁUN, fauni, s. m. Zeu al fecundității din mitologia romană; (sens curent) divinitate romană campestră, protectoare a câmpiilor, pădurilor și turmelor, înfățișată ca un bărbat cu coarne și cu picioare de țap. – Din lat. faunus.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 9 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: misivă

Ziua mondială a poștelor.
iconița cuvântului zilei

2018: inechitate

Se naște în 1859 ofițer francez de origine evreiască Alfred Dreyfus. A fost condamnat pe nedrept de trădare în așa numita „afacere Dreyfus”, scandal juridic și politic care a afectat Franța la sfârșitul secolului al XIX-lea.
iconița cuvântului zilei

2017: metonimie

Se naște în 1892 scriitorul sârb Ivo Andrić, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Romanul său cel mai cunoscut „E un pod pe Drina” este considerat de mulți critici ca o metonimie pentru Iugoslavia, la rândul ei un pod între est și vest în timpul
iconița cuvântului zilei

2016: negritudine

110 de la nașterea lui Leopold Sedar Senghor, scriitor umanist și președinte al Senegalului, unul dintre liderii luminați ai Africii de după valul de independență de la începutul anilor 60. A scris lucrări despre negritudine.
iconița cuvântului zilei

2015: aminoacid

În 1852 se naște Hermann Emil Fischer, chimist german, laureat al Premiului Nobel. A studiat reacțiile aminoacizilor.
iconița cuvântului zilei

2013: porto

Ziua mondială a poștelor
iconița cuvântului zilei

2012: beatnic

În 1940 se naște John Lennon.
iconița cuvântului zilei

2011: poltron

Comentarii