Cuvântul zilei, 17 mai 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
riksmål
© imagine Carmen Nistor

RIKSMÅL [ríksmo:l] (cuvânt norvegian „limba statului”) subst. Una dintre cele două limbi literare norvegiene moderne, alături de landsmål, creată în sec. 19, pe baza limbii daneze (care fusese timp de patru sec. limba scrisă oficială în Norvegia), cu multe elemente norvegiene din graiurile orășenești. În r. au scris H. Ibsen și B. Björnson, clasicii literaturii norvegiene din sec. 19, și tot în r. sunt publicate astăzi operele celor mai mari scriitori, principalele ziare și reviste; r. predomină, de asemenea, în teatru, în știință, în viața de afaceri etc. Se mai numește bokmål (în norvegiană „limba cărturărească”). Astăzi există o puternică tendință de apropiere a r. de landsmål, ceea ce dă naștere unor forme de compromis între ele.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 17 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: succint

În 1957 regizorul Ion Popescu-Gopo a fost premiat la Cannes cu Marele Premiu Palme d’Or pentru scurt metraj, pentru filmul de desen animat „Scurtă istorie”.
iconița cuvântului zilei

2018: transliterație

S-a născut în 1961 cântăreată și compozitoarea irlandeză Enya, pe numele real Eithne Ní Bhraonáin. Numele de Enya este o transliterație a pronunției numelui Eithne în irlandeză, limba ei nativă.
iconița cuvântului zilei

2017: rovină

În 1395 are loc Bătălia de la Rovine, una dintre cele mai importante bătălii din istoria Țării Românești.
iconița cuvântului zilei

2016: auspiciu

În 1920 se năștea poetul Geo Dumitrescu. Una dintre poeziile sale se numește Auspicii.
iconița cuvântului zilei

2015: ciano

În 1861 Maxwell prezintă prima fotografie în culori.
iconița cuvântului zilei

2013: camorra

Începerea războiului Mafia-Camorra, în 1915, ca urmare a asasinării mafiotului Giosue Galluci, „Regele Micii Italii”, și a fiului său.
iconița cuvântului zilei

2012: ramonaj

În 1995, Constantin Lăcătușu este primul român care ajunge pe Everest.

Comentarii