Cuvântul zilei, 17 mai 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
riksmål
© imagine Carmen Nistor

RIKSMÅL [ríksmo:l] (cuvânt norvegian „limba statului”) subst. Una dintre cele două limbi literare norvegiene moderne, alături de landsmål, creată în sec. 19, pe baza limbii daneze (care fusese timp de patru sec. limba scrisă oficială în Norvegia), cu multe elemente norvegiene din graiurile orășenești. În r. au scris H. Ibsen și B. Björnson, clasicii literaturii norvegiene din sec. 19, și tot în r. sunt publicate astăzi operele celor mai mari scriitori, principalele ziare și reviste; r. predomină, de asemenea, în teatru, în știință, în viața de afaceri etc. Se mai numește bokmål (în norvegiană „limba cărturărească”). Astăzi există o puternică tendință de apropiere a r. de landsmål, ceea ce dă naștere unor forme de compromis între ele.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 17 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: nonconformism

S-a născut în 1936 Dennis Hopper, actor și regizor de film american. A regizat și a jucat în Singuraticii (în engleză Easy Rider) (1969), câștigând un premiu la Festivalul de la Cannes. Filmul spune povestea a doi motocicliști care călătoresc în sudul și sud-vestul Americii, fiind o explorare a societății americane de la sfârșitul anilor '60 și tratând ascensiunea și decăderea mișcării hippie, precum și consumul de droguri.
iconița cuvântului zilei

2022: conex

Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
iconița cuvântului zilei

2021: anodin

S-a născut în 1904 Jean Gabin, unul dintre cei mai mari actori de film francezi. Printre multele sale roluri se numără și cel din filmul Oameni fără importanță.
iconița cuvântului zilei

2020: safism

În 1990 Organizația Mondială a Sănătății a scos homosexualitatea din nomenclatorul bolilor.
iconița cuvântului zilei

2019: succint

În 1957 regizorul Ion Popescu-Gopo a fost premiat la Cannes cu Marele Premiu Palme d’Or pentru scurt metraj, pentru filmul de desen animat „Scurtă istorie”.