Cuvântul zilei, 16 mai 2014

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
laser
© imagine Carmen Nistor

LASER, lasere, s. n. Dispozitiv pentru amplificarea sau generarea undelor electromagnetice din domeniul optic pe baza efectului de emisiune forțată a sistemelor atomice, care permite o concentrare de energie corespunzătoare unei temperaturi de zeci de mii de grade. – Din engl., fr. laser.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 16 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: coabita

Ziua internațională pentru conviețuirea pașnică (ONU)
iconița cuvântului zilei

2022: colimator

În 1966, în China, Mao Zedong lansează „Revoluția Culturală Proletară”, care vizează eliminarea reprezentanților burgheziei din partid, guvern, armată și cercuri culturale.
iconița cuvântului zilei

2021: dispersie

200 de ani de la nașterea lui Pafnuti Cebîșev, matematician rus, părintele școlii ruse de matematică, cu contribuții monumentale în probabilități, statistică și analiza matematică. Un rezultat celebru al său, Inegalitatea Cebîșev, pune limite asupra dispersiei unei distribuții probabilistice.
iconița cuvântului zilei

2020: burzuluit

S-a născut în 1905 actorul american Henry Fonda. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numără și cel din filmul Fructele mâniei, rol pentru care a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor.
iconița cuvântului zilei

2019: bufnă

S-a născut în 1968 jurnalistul și scriitorul Filip Florian. Unul dintre romanele sale se intitulează Toate bufnițele.