Cuvântul zilei, 15 aprilie 2013

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
flotabilitate
© imagine Carmen Nistor

FLOTABILITATE s. f. 1. Însușire a unui corp de a pluti la suprafața unui lichid sau la o anumită adâncime. 2. Raportul dintre volumul părții nescufundate și volumul total al unui corp plutitor. 3. Proprietate a minereurilor de a putea fi separate prin flotație. – Din fr. flottabilité.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 15 aprilie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: polimat

Leonardo da Vinci s-a născut în 1452 într-un sat din Toscana, ca fiu nelegitim al unui notar și al unei fermiere. Acest inventator și om de știință de geniu, arhitect și inginer, filozof și anatomist, părintele teoretician al tehnicii supreme a sfumatoului, se considera orice, mai puțin pictor.
iconița cuvântului zilei

2023: dirimant

Pe 15 aprilie 1947, în baza unor hotărâri ale Curții Supreme a SUA, Jackie Robinson a devenit primul jucător de culoare care a jucat în Liga Majoră de Baseball de când proprietarii de cluburi impuseseră o interdicție de șaizeci de ani pentru negri la acest nivel. A fost un apărător neobosit al egalității, a deschis calea pentru „Revoluția drepturilor civile”.
iconița cuvântului zilei

2022: ursi

Ecaterina I, născută Marthe Hélène Skavronskaïa pe 15 aprilie 1684, a avut un destin extraordinar. Cu origini modeste, din slujitoare la un pastor luteran, a ajuns, datorită frumuseții ei, soția lui Petru cel Mare și împărăteasă a Rusiei din 1725 până la moarte.
iconița cuvântului zilei

2021: gargui

În 2019, un incendiu gigantic a distrus două treimi din acoperiș și turla Catedralei Notre-Dame din Paris. Sunt în curs lucrări de renovare.
iconița cuvântului zilei

2020: libov

S-a născut în 1959 actrița britanică Emma Thompson, laureată a două premii Oscar. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numără și cel din filmul Pur și simplu dragoste (în engleză Love Actually).