Cuvântul zilei, 15 aprilie 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
ursi
imagine © Andrea Homorodean

URSI, ursesc, vb. IV. Tranz. (în superstiții) A hotărî dinainte soarta unei ființe sau a unui lucru; a meni, a predestina. ♦ A face cuiva farmece, vrăji. – Din ngr. oríso (viit. lui orízo).

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 15 aprilie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: polimat

Leonardo da Vinci s-a născut în 1452 într-un sat din Toscana, ca fiu nelegitim al unui notar și al unei fermiere. Acest inventator și om de știință de geniu, arhitect și inginer, filozof și anatomist, părintele teoretician al tehnicii supreme a sfumatoului, se considera orice, mai puțin pictor.
iconița cuvântului zilei

2023: dirimant

Pe 15 aprilie 1947, în baza unor hotărâri ale Curții Supreme a SUA, Jackie Robinson a devenit primul jucător de culoare care a jucat în Liga Majoră de Baseball de când proprietarii de cluburi impuseseră o interdicție de șaizeci de ani pentru negri la acest nivel. A fost un apărător neobosit al egalității, a deschis calea pentru „Revoluția drepturilor civile”.
iconița cuvântului zilei

2021: gargui

În 2019, un incendiu gigantic a distrus două treimi din acoperiș și turla Catedralei Notre-Dame din Paris. Sunt în curs lucrări de renovare.
iconița cuvântului zilei

2020: libov

S-a născut în 1959 actrița britanică Emma Thompson, laureată a două premii Oscar. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numără și cel din filmul Pur și simplu dragoste (în engleză Love Actually).
iconița cuvântului zilei

2019: exhaustiv

S-a născut în 1707 matematicianul elvețian Leonhard Euler, unul dintre cei mai remarcabili matematicieni ai omenirii. A adus contribuții considerabile în geometrie, calcul infinitesimal, trigonometrie, algebră și teoria numerelor. Este considerat cel mai prolific matematician, opera sa umplând între 60 și 80 de volume dacă ar fi publicată integral.