Cuvântul zilei, 5 decembrie 2012

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
deconspira
© imagine Carmen Nistor

DECONSPIRA vb. I. tr. A descoperi, a da pe față o conspirație; a dezvălui un secret. ♦ refl. A se trăda, a-și dezvălui identitatea ascunsă. [p. i. deconspir. / et. incertă].

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 5 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: prud

În 1938 s-a născut J.J. Cale, cântăreț, compozitor și chitarist american. A scris unele dintre piesele clasice ale rockului mondial și a influențat mulți artiști importanți (Eric Clapton, Santana, Dire Straits etc.). A fost întotdeauna preocupat să-și minimalizeze succesul, chiar să îl ia în derâdere.
iconița cuvântului zilei

2022: glosofobie

În 1925 s-a născut András Toma, soldat maghiar luat prizonier de Armata Roșie în 1945, ultimul prizonier de război din al Doilea Război Mondial. A fost descoperit într-un spital de boli psihice din Rusia în 2000. Nevorbind rusă, a petrecut 55 de ani fără să vorbească niciodată cu nimeni.
iconița cuvântului zilei

2021: rigolă

Ziua mondială a solului (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: benevol

Ziua Internațională a Voluntarilor
iconița cuvântului zilei

2019: pilaci

În 1933 se încheie în SUA prohibiția. Interzicerea producerii, transportului și comercializării alcoolului nu a determinat, așa cum se dorise, o îmbunătățire a vieții sociale și economice, fiind marcată de corupție, crime și ilegalități.