Cuvântul zilei, 16 iunie 2012

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
decameron
imagine © Vasile Alboiu

DECAMERON, decameroane, s. n. Operă literară epică conținând povestiri narate pe parcursul a zece zile. „Decameronul” lui Boccaccio. – Din fr. décaméron, it. decamerone.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 16 iunie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: avuție

S-a născut în 1723 filosoful și economistul scoțian Adam Smith. Lucrarea sa Avuția națiunilor a ajutat la crearea economiei ca disciplină academică modernă și a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale pentru comerțul liber și capitalism.
iconița cuvântului zilei

2022: briantină

În 1978 este lansat la New York filmul american Grease, cu John Travolta și Olivia Newton-John în rolurile principale. Titlul filmului este o aluzie la părul dat cu briantină al protagonistului.
iconița cuvântului zilei

2021: ghiontire

„Catastrofa de la Victoria Hall” a avut loc pe 16 iunie 1883 în Sunderland, Anglia. În timpul unui concert, s-a format o busculadă în urma căreia au murit 183 de copii prin asfixie compresivă. Este dezastrul cel mai grav de acest gen din istoria britanică.
iconița cuvântului zilei

2020: zulum

S-a născut în 1971 Tupac Amaru Shakur, artist rap american renumit pentru muzica sa, considerat un simbol al rezistenței și activismului împotriva inegalităților sociale. Cântecele sale descriu viața grea și violența din ghetouri, rasismul și nedreptățile sociale.
iconița cuvântului zilei

2019: prolific

S-a născut în 1938 scriitoarea americană Joyce Carol Oates. Este faimoasă pentru prolificitatea sa, fiind autoarea a 58 de romane, numeroase piese de teatru, nuvele și colecții de povestiri.