Cuvântul zilei, 17 august 2011

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
nefelomanție

NEFELOMANȚIE s. f. (Livr.) Ghicitul viitorului prin observarea norilor. – Din fr. néphélomancie.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 17 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: pean

În 1936 s-a născut Margaret Hamilton, informatician, inginer de sistem și femeie de afaceri americană. A condus divizia de inginerie software din cadrul Laboratorului de Cercetare al MIT, care a dezvoltat software-ul de bord pentru programul Apollo al NASA. Este una dintre persoanele creditate cu inventarea noțiunii de „inginerie software”.
iconița cuvântului zilei

2022: abiturient

Julie-Victoire Daubié, născută în 1824, a fost prima femeie din Franța care a obținut bacalaureatul, pe 17 august 1861. A fost, de asemenea, prima care și-a luat licența în Litere, în 1871, într-o perioadă în care femeile nu erau admise la cursuri la Sorbona. A început și o teză de doctorat despre condiția femeilor în societatea romană, dar a murit de tuberculoză înainte să o termine.
iconița cuvântului zilei

2021: invertit

În 1960 s-a născut Sean Penn, actor și regizor american. A primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor în Milk, film biografic din 2008 care arată viața activistului gay / politicianului american Harvey Milk, primul homosexual declarat care a fost ales într-o funcție publică în California.
iconița cuvântului zilei

2020: dihotomie

Coreea a fost divizată în două zone de ocupație militară, sovietică și americană, la nord și la sud de paralela 38.
iconița cuvântului zilei

2019: propulsie

S-a născut în 1872 Traian Vuia, inventator român, pionier al aviației. A inventat primul avion cu mijloace proprii de propulsie, cu care a efectuat în 1906 primul zbor din istoria omenirii, ridicându-se de la sol prin mijloacele proprii ale aparatului.