13 definiții conțin toate cuvintele căutate (cel mult 12 afișate)

PARATIFOS n. (nume generic) Boală contagioasă care se manifestă ca febra tifoidă și ca toxiinfecția alimentară; febră paratifoidă. /para- + tifos

TOXIINFECȚIE s.f. Boală cu manifestări toxice datorată acțiunii asupra organismului a unor toxine secretate de microbi. ♦ Toxiinfecție alimentară = boală cauzată de diferiți agenți microbieni care, fie direct, fie prin toxinele pe care le secretă, îmbolnăvesc tubul digestiv. [Pron. -xi-in-, gen. -iei. / < fr. toxiinfection].

toxiinfecție (alimenta) s. f. (med.) Infecție provocată de alimente contaminate cu substanțe toxice ◊ „Provocând toxiinfecții alimentare și alte boli, aceste animale [rozătoarele] constituie un pericol pentru sănătate.” I.B. 21 V 75 p. 4. ◊ „Prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în sezonul de vară.” Sc. 12 VI 77 p. 4 (din fr. toxi-infection; DEX)

SALMONÉLĂ (< fr.; {s} n. pr. al veterinarului american Daniel Elmer Salmon, 1850-1914) s. f. Grup de bacterii Gramnegative, în formă de bastonaș, care se localizează în intestin și provoacă boli la om și animale (genul Salmonella). Larg răspândite în natură, s. sunt capabile să supraviețuiască timp îndelungat în afara gazdei, putând fi prezente în apele reziduale și de suprafață. Grupul cuprinde agenții patogeni ai febrei tifoide, febrei paratifoide și ai toxiinfecțiilor alimentare.

NESTORESCU, Nicolae (1901-1969, n. Buzău), medic român. M. coresp. al Acad. (1963), prof. univ. la București. În 1942, a înființat, la București, primul centru de transfuzie și sânge conservat din România. Cercetări în domeniul microbiologiei (bacteriofagului, poliomielitei etc.), a imunoflorescenței, al bolilor de mare periculozitate (holera), al imunității naturale și dobândite („Elemente de bacteriologie medicală aplicată”, „Toxiinfecțiile alimentare”, „Biologia arsurilor”).

BOTULISM s. n. Toxiinfecție alimentară provocată de toxina bacilului botulinic. – Din fr. bothulisme.

BOTULISM s. n. Toxiinfecție alimentară provocată de toxina bacilului botulinic. – Din fr. bothulisme.

botulism sn [At: DEX2 / Pl: ~e / E: fr bothulisme] Toxiinfecție alimentară provocată de toxina bacilului botulinic.

salmone sf [At: DER / S și: salmonella / Pl: ~le / E: fr salmonella] Bacterie patogenă, larg răspândită în natură, cuprinzând microbii care provoacă febra tifoidă, febrele paratifoide și toxiinfecțiile alimentare.

botulism s.n. (med.) Toxiinfecție alimentară acută, frecvent mortală, determinată de ingestia de alimente (conseve, carne de cal) conținînd toxinele bacilului botulinic, care se manifestă prin paralizii progresive descendente. • /<fr. bothulisme, engl. botulism; cf. lat. bŏtūlus, -i „caltaboș”.

TOXIINFECȚIE ~i f. Infecție cauzată de toxine secretate de microorganisme morbide. ◊ ~ alimentară infecție cauzată de consumul de alimente ce conțin toxinele unor microorganisme patogene. [G.-D. toxiinfecției; Sil. -xi-in-fec-ți-e] /<fr. toxiinfection

TOXIINFECȚIE s. f. infecție datorată acțiunii unor toxine secretate de microbi asupra organismului. ♦ ~ alimentară = infecție provocată de alimente contaminate cu substanțe toxice. (< fr. toxi-infection)

toxiinfecție sf [At: ABC SĂN. 354 / P: ~xi-i~ / Pl: ~ii / E: fr toxi-infection] (Șîs ~ alimentară) Infecție acută provocată de consumarea unor alimente contaminate cu microorganisme și cu toxinele lor, care se manifestă prin simptome gastrointestinale grave, febră, tulburări nervoase etc.