10 definiții pentru austriacă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AUSTRIAC, -Ă, austrieci, -ce, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Austriei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Austriei sau austriecilor (1), privitor la Austria ori la austrieci. [Pr.: a-us-tri-ac] – Din it. austriaco, lat. austriacus.

austriac, ~ă [At: CLIMESCU, A. 214 / P: a-us-tri-ac / Pl: ~ieci, ~iece / E: it austriaco, lat austriacus] 1-4 smf, a (Persoană) care (locuiește sau) este originară din Austria Si: (înv) austrian (1-4). 5-7 a Care aparține (Austriei sau) austriecilor (1, 3) Si: (înv) austrian (5-7), austriecesc (1-3). 8-10 a Referitor (la Austria sau) la austrieci (1,3) Si: (înv) austrian (8-10), austriecesc (4-6). 11-13 a De (Austria sau) austrieci (1, 3) Si: (înv) austrian (11-13), austriecesc (7-9). 14 a (Spt; îs) Joc (sau pariu) ~ Joc (sau pariu) la cursele de cai, constând în indicarea cailor câștigători în șapte curse succesive. 15 a (Spt; îs) Premiu ~ Premiu acordat câștigătorului jocului (sau pariului) austriac (14).

*AUSTRIAC I. adj. 🌍 Din Austria. II. *AUSTRIAC sm., *AUSTRIA (pl. -iace) sf. Locuitor din Austria [sufixul după ung. Osztrak].

AUSTRIAC, -Ă, austrieci, -ce, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Austriei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Austriei sau populației ei, privitor la Austria sau la populația ei. [Pr.: a-us-tri-ac] – Din it. austriaco, lat. austriacus.

AUSTRIAC2, -Ă, austrieci, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Austriei. – Pronunțat: a-us-tri-ac.Pl. și: austriaci, -e.

AUSTRIAC, -Ă, austrieci, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține Austriei sau populației ei, privitor la Austria sau la populația ei. 2. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Austriei. [Pr.: a-us-tri-ac] – It. austriaco (lat. lit. austriacus).

AUSTRIAC2 ~că (~ci, ~ce) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Austriei sau este originară din Austria. [Sil. a-us-tri-ac] /<lat. Austriacus

*austriác, -ă s. și adj., pl. iecĭ, iece (it. Austriaco; mlat. Austriacus; ung. Osztrák). Din Austria.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

austriac (desp. a-us-tri-ac) adj. m., s. m., pl. austrieci (desp. -tri-eci); adj. f., s. f. austria, pl. austriece

austriac (a-us-tri-ac) adj. m., s. m., pl. austrieci (-tri-eci); adj. f., s. f. austriacă, pl. austriece

Intrare: austriacă
  • silabație: a-us-tri- info
substantiv feminin (F30)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • austria
  • austriaca
plural
  • austriece
  • austriecele
genitiv-dativ singular
  • austriece
  • austriecei
plural
  • austriece
  • austriecelor
vocativ singular
  • austria
  • austriaco
plural
  • austriecelor
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

austriac, austriecisubstantiv masculin
austria, austriecesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte din populația Austriei sau este originară de acolo. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.