5 definiții pentru vipera

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

viperă sf [At: N. TEST. (1648), 172r/12 / V: (îrg) ~re, (reg) vepere, vepire, ~pară, ~pără, ~piră, ~poră, (îvr) vipire / Pl: ~re, (pop) ~ri / E: ml vipera] 1 Șarpe mic, foarte veninos, având pe cap o pată de culoare închisă în formă de V și pe spate o dungă lată, neagră, în zigzag Si: (pop) năpârcă, (îrg) aspidă1 (1), (reg) șarpe-ciung, șarpe-pestriț, șarpe-veninat (Vipera berus berus). 2 (Îc) ~cu-corn (sau, rar, ~-cu-nas, înv, ~-cornută) Specie de viperă (1), deosebit de veninoasă, care are în partea anterioară a capului, deasupra botului, o proeminență acoperită cu solzi (Vipera ammodytes ammodytes). 3 (Îc) ~-de-stepă Specie de viperă (1), de dimensiuni mari, mai puțin veninoasă, care trăiește mai ales în stepă (Vipera ursinii renardi). 4 (Îe) A tresări ca mușcat de ~ A tresări cu violență. 5 (Șîs pui de ~) Persoană perfidă, primejdioasă.

VIPERĂ, vipere, s. f. 1. Șarpe mic, foarte veninos, având pe cap o pată de culoare închisă în formă de V și pe spate o dungă lată, neagră, în zigzag; năpârcă (Vipera berus).Expr. Pui de viperă = om rău, femeie rea. ◊ Compus: Viperă-cu-corn = specie de viperă mai mare și mai veninoasă decât vipera comună, care are deasupra gurii un fel de corn format din solzi (Vipera ammodytes). 2. Fig. Persoană rea, perfidă. – Lat. vipera.

VIPERĂ ~e f. 1) Șarpe veninos, cu capul triunghiular, pe care are un semn negru în formă de V; năpârcă. 2) fig. Persoană răutăcioasă și plină de venin. /<lat. vipera

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

viperă s. f., g.-d. art. viperei; pl. vipere

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VIPERĂ s. (ZOOL.; Vipera berus) năpârcă, (înv. și reg.) aspidă, (reg.) șarpe-ciont, șarpe-ciung, șarpe-scurt, șarpe-veninat.

Intrare: vipera
termen biologic (I2)
  • vipera
termen biologic (I2)
  • berus