15 definiții pentru smâc

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

smâc [At: ȚICHINDEAL, F. 208/20 / V: smac, zmâc i, sn, zmârc sn / Pl: ~uri, (rar) ~âce sn / E: ns cf smuci] 1 i (Pop; adesea cu valoare predicativă) Cuvânt care sugerează o mișcare bruscă și precipitată a unei ființe care sare de undeva Si: (pop) huști, țâști, țuști, zvâc. 2 i (Pop; adesea cu valoare predicativă; îf smac) Cuvânt care sugerează un gest rapid făcut de cineva pentru a apuca, a răsuci etc. ceva. 3 sn (Reg) Laț de prins păsări, câini etc. 4 sn (Reg; pex) Cursă1 (1). 5 sn (Reg) Jucărie pentru copii, în formă de arc, cu ajutorul căreia se aruncă un bețișor care se încurcă, răsucindu-se, în părul sau în barba cuiva. 6 sn (Reg; prc) Bețișorul smâcului (5) Si: (reg) căluș (1). 7 sn (Reg) Câlți (1). 8 sn (Reg) Prâsnel. 9 sn (Reg; îs) Sfredel cu ~ Burghiu (1). 10 sn (Reg) Manivelă la fântână. 11 sn (Reg) Putinei.

SMÎC, smîcuri, s. n. 1. Laț de prins cîini, păsări etc. 2. Sfîrlează.

SMÂC ~uri n. 1) Laț de prins păsări. 2) Unealtă de pescuit formată dintr-o sfoară prevăzută la capăt cu mai multe cârlige și cu o greutate, celălalt capăt fiind prins de o scândură fixată pe mal. /cf. a smuci

SMÎC, smîcuri, s. n. 1. Laț de prins păsări. 2. Sfîrlează.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SMÂC interj. v. huști, țâști.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

SMÎC1 interj. Cuvînt care exprimă ideea de mișcare precipitată. (onomat., cf. hîc, bîc, zvîc, zgîț-)

SMÎC2 s. n. 1. Laț. 2. Jucărie în formă de arc (1). (din smîc1; pentru sensul (1.) cf. zbilț)

smîc interj. – Exprimă ideea de mișcare grăbită. – Var. zmîc, smac, zmac și der. Creație expresivă, cf. hîc, bîc, svîc, sgîț.Der. smîc, s. n. (laț, coardă de prins animale; jucărie pentru copii în formă de arc), pentru al cărui prim sens cf. sbilț; smîci (var. smăci, smînci, smu(n)ci), vb. (a smulge, a lua cu forța, a trage de ceva; a goni, a alunga, a scutura), megl. zmuțǫs, zmuțiri, coincide cu sl. sŭmučati, smykati (Cihac, II, 350; Tiktin; Candrea), bg. smăčam, smăkvam, sb. smugjkati; simcea (var. Trans., smîncea), s. f. (nuia, vargă), probabil cu sensul de bază de „(creangă) smulsă”, cf. fișcă, smuncea (după Cihac, II, 350, din sl. smykŭ „coardă”; după Scriban, metateză a lui simcea); smuceală (var. smînceală, smucitură), s. f. (smuls; zguduială; agitare); smîcni, vb. (Trans., a trage, a scoate, a tîră), cf. svîcni; smăcina, vb. (a scutura, a agita, a cerne; a desface, a descompune); cu suf. expresiv -na, cf. hîțîna, sgîlțîna (după Tiktin, din lat. machĭnāre, cf. măcina; după Candrea, din lat. *exmācĕrāre); smăcinătură, s. f. (zguduială, scuturat, cernut); smicura, vb. (a dejghioca porumbul, a bate, a scutura; a călca cu picioarele), în loc de smicula, ca sgribulisgriburi (după Pușcariu 1943; Candrea-Dens., 1098; Tiktin și Candrea, dintr-un lat. *exmicŭlāre < mica); smicui, vb. (înv., a biciui); smicăraie (var. Trans., smicăruie, Banat, smicurătură), s. f. (fragment, bucată); smiciula (var. sbiciula), vb. (a biciui; a zgudui, a mișca repede, a agita; a sparge, a rupe), prin contaminare cu bici (în general se consideră drept der. direct de la bici, ipoteză insuficientă pentru a explica semantismul); sbuciuma, vb. (a agita, a zgudui; refl., a se zbate, a se mișca, a se frămînta; refl., a se chinui, a se tulbura), prin intermediul unei evoluții smăcina*sbăcina*sbucina și contaminat formal evident cu bucium (după Philippide, Principii, 99; Candrea-Dens., 194; REW 1369; Tiktin; Candrea, din lat. *bucināre sau de la bucium, ipoteză care nu pare posibilă semantic); sbucium, s. n. (agitație, neliniște, chin), deverbal; sbuciumătură, s. f. (agitație, zdruncinătură). – Din rom. provine ngr. μπουτσμῶ (Murnu, Lehnw., 36).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

smâc! interj., s.n. 1. (interj. cu val. verbală; pop.) cuvânt care sugerează o mișcare bruscă și precipitată a unei ființe care sare sau care țâșnește de undeva; huști!, tâști!, țuști!, zvâc!. 2. (reg.; în forma: smac!) cuvânt care sugerează un gest rapid făcut de cineva pentru a apuca, a răsuci ceva. 3. (s.n.; reg.) laț de prins păsări, câini etc.; cursă. 4. (s.n.; reg.) jucărie pentru copii în formă de arc, cu care aruncă bețișoare în părul sau barba cuiva. 5. (s.n.; reg.) câlți. 6. (s.n.; reg.) prâsnel, titirez. 7. (s.n.; reg.) manivelă (la fântână). 8. (s.n.; reg.) putinei.

smâc, smâcuri, (zmâc), s.n. – Cursă pentru prins animale sălbatice, confecționată din sârmă. – Creație expresivă (DER); cf. smuci (MDA).

Intrare: smâc
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • smâc
  • smâcul
  • smâcu‑
plural
  • smâcuri
  • smâcurile
genitiv-dativ singular
  • smâc
  • smâcului
plural
  • smâcuri
  • smâcurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

smâc, smâcurisubstantiv neutru

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.