5 definiții pentru seropozitiv (s.m.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SEROPOZITIV, -Ă, seropozitivi, -e, adj., s. m. și f. (Persoană) care prezintă un serodiagnostic pozitiv, în special la virusul HIV; (ființă) al cărei ser sangvin conține anticorpi specifici, în special ai virusului HIV. – Din fr. séropositif. modificată

seropozitiv, -ă s. m. f., adj. (med.) (Persoană) care prezintă un serodiagnostic pozitiv, în special pentru virusul bolii Sida ◊ „[...] bolnavii suferinzi de artrita reumatismală numită artrită seropozitivă. R.l. 15 VI 85 p. 6. ◊ „[...] poporul elvețian să învețe că seropozitivii și bolnavii de SIDA nu prezintă nici un risc în viața cotidiană, cu excepția relațiilor sexuale neprotejate [...]” Ad. 1 VII 92 p. 2. ◊ „Personajul principal [era] bisexual și seropozitiv. R.lit. 410 XI 92 p. 22 (din fr. séropositif)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

seropozitiv adj. m., s. m., pl. seropozitivi; adj. f., s. f. seropoziti, pl. seropozitive

*seropozitiv adj. m., s. m., pl. seropozitivi; adj. f., s. f. seropozitivă, pl. seropozitive

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SEROPOZITÍV, -Ă (< fr.) adj. (Și subst.) (Persoană) care prezintă un serodiagnostic pozitiv, în special la virusul HIV; (ființă) al cărei ser sangvin conține anticorpi specifici, în special ai virusului HIV. HIV poate să rămână mult timp latent, înainte de a declanșa Sida, însă în tot acest interval persoana s. îl poate transmite prin contacte sexuale (vaginale și anale) neprotejate, prin folosirea în comun a seringilor (în grupuri de toxicomani, dar și ca urmare a unor neglijențe în mediul spitalicesc), prin instrumente medicale nesterilizate corespunzător, prin transfuzii sangvine sau de la mamă la copil în timpul travaliului sau prin alăptare. Totuși s. nu trebuie excluși din colectivitate, deoarece transmisia HIV pe alte căi (aeriană, digestivă) nu este posibilă. Se apreciază că în prezent există pe glob c. 40 mil. de persoane s., dintre care aproape două treimi în țările africane.

Intrare: seropozitiv (s.m.)
seropozitiv2 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • seropozitiv
  • seropozitivul
  • seropozitivu‑
plural
  • seropozitivi
  • seropozitivii
genitiv-dativ singular
  • seropozitiv
  • seropozitivului
plural
  • seropozitivi
  • seropozitivilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

seropozitiv, seropozitiadjectiv
seropoziti, seropozitivesubstantiv feminin
seropozitiv, seropozitivisubstantiv masculin

  • 1. (Persoană) care prezintă un serodiagnostic pozitiv, în special la virusul HIV; (ființă) al cărei ser sangvin conține anticorpi specifici, în special ai virusului HIV. DEX '09 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.