5 definiții pentru pătrunjel-de-câmp

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PĂTRUNJEL, pătrunjei, s. m. Plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cultivată pentru rădăcina pivotantă, albă și pentru frunzele ei aromate, întrebuințate în alimentație și în medicina populară (Petroselinum hortense); p. restr. frunzele sau rădăcina acestei plante. ◊ Compuse: pătrunjel-de-câmp = numele a două specii de plante erbacee, cu frunzele la baza tulpinii și cu florile albe sau trandafirii, a căror rădăcină este întrebuințată în medicină (Pimpinella saxifraga și major); pătrunjelul-câinelui = plantă erbacee mică, otrăvitoare, cu frunze ca ale mărarului și cu flori albe (Aethusa cynapium). – Din lat. petroselinum.

PĂTRUNJEL, pătrunjei, s. m. Plantă erbacee din familia umbeliferelor, cu tulpină înaltă, cu frunze adînc dințate și lucioase și cu foliole liniare de culoare verde-gălbuie; este cultivată pentru rădăcina și frunzele ei aromate (Petroselinum sativum). Prin verdețuri poporul romîn înțelege toate zarzavaturile, dar mai ales morcovii, pătrunjelul, țelina, ridichea și sfecla. PAMFILE, A. R. 197. ◊ Compuse: pătrunjel-de-cîmp = plantă erbacee din familia umbeliferelor, cu frunze la baza tulpinii, cu flori albe sau trandafirii; crește prin pajiști însorite (Pimpinella saxifraga); pătrunjelul-cîinelui = plantă erbacee veninoasă, din familia umbeliferelor, cu frunze ca de mărar și cu flori albe; crește prin locuri necultivate (Aethusa Cynapium); cucută mică. – Variante: (regional) pătrînjel (PAMFILE, A. R. 197, JARNÍK-BÎRSEANU, D. 332), petrînjel (PAMFILE, A. R. 197), pitrinjel (ȘEZ. XV 102), petrinjel (PAMFILE, A. R. 197, ȘEZ. III 159), petrunjel (I. IONESCU, M. 357), pintrejel (SBIERA, P. 14), pitrenjăl (ȘEZ. II 81) s. m.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pătrunjel-de-câmp (plantă) (desp. pă-trun-) s. m., pl. pătrunjei-de-câmp, art. pătrunjeii-de-câmp

pătrunjel-de-câmp s. m. (sil. -trun-)

!pătrunjel-de-câmp (plantă) (pă-trun-) s. m., pl. pătrunjei-de-câmp, art. pătrunjeii-de-câmp

Intrare: pătrunjel-de-câmp
pătrunjel-de-câmp substantiv masculin
  • silabație: pă-trun- info
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pătrunjel-de-câmp
  • pătrunjelul-de-câmp
plural
  • pătrunjei-de-câmp
  • pătrunjeii-de-câmp
genitiv-dativ singular
  • pătrunjel-de-câmp
  • pătrunjelului-de-câmp
plural
  • pătrunjei-de-câmp
  • pătrunjeilor-de-câmp
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pătrunjel-de-câmp, pătrunjei-de-câmpsubstantiv masculin

  • 1. Numele a două specii de plante erbacee, cu frunzele la baza tulpinii și cu florile albe sau trandafirii, a căror rădăcină este întrebuințată în medicină (Pimpinella saxifraga și major). DEX '09 DLRLC

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.