5 definiții pentru pogonească

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

pogonească af [At: TDRG / Pl: ~ești / E: pogon1 + -esc] (Mun; îs) Prăjină ~ Unitate de măsură pentru suprafețele de teren agricol, egală cu șase prăjini pătrate.

POGONEASCĂ, pogonești, adj. f. (În expr.) Prăjină pogonească = măsură de suprafață de șase prăjini în lung și de una în lat. – Din pogon + suf. -esc.

POGONESC, -EASCĂ, pogonești, adj. (În expr.) Prăjină pogonească = măsură de -suprafață de șase prăjini în lung și de una în lat (egală cu 54 de stînjeni pătrați). Pentru păduri și vii, se folosește prăjina de 10 palme, numită și prăjină pogonească. PAMFILE, A. R. 231.

1) pogonésc, -eáscă adj. Munt. Prăjină pogonească, suprafață de 54 de stînjinĭ pătrațĭ (6 prăjinĭ în lung și una’n lat).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

pogonească adj. f. (reg.; în sintagma) prăjină pogonească = unitate de măsură pentru suprafețe de teren agricol (6 prăjini pătrate).

Intrare: pogonească
adjectiv feminin (AF86)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pogonească
plural
  • pogonești
genitiv-dativ singular
  • pogonești
plural
  • pogonești
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pogonească, pogoneștiadjectiv feminin

  • chat_bubble Prăjină pogonească = măsură de -suprafață de șase prăjini în lung și de una în lat (egală cu 54 de stânjeni pătrați). DLRLC
    • format_quote Pentru păduri și vii, se folosește prăjina de 10 palme, numită și prăjină pogonească. PAMFILE, A. R. 231. DLRLC
etimologie:
  • pogon + sufix -esc. DLRM

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.