29 de definiții pentru paler palier palir păleariu păler pălir


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

paler1 sm [At: LB / V: ~lier[1], ~lir, păleariu, păl~, pălir / A și: paler / Pl: ~ri / E: mg pallér, ger Palier] 1-2 (Trs) Contramaistru (zidar sau) dulgher. 3-4 (Arhitect sau) conducător de șantier. 5 (Reg) Cantonier. 6 (Buc) Caporal.

 1. În referința încrucișată, accentuat: palier. — LauraGellner

paler2 sns [At: IORGA, S. D. VIII, 3 / E: srb paler] (Înv) Praf de pușcă.

PALIÉR, paliere, s. n. 1. (Tehn.) Lagăr. 2. Porțiune orizontală în cuprinsul scării interioare a unei clădiri, la nivelul fiecărui etaj; odihnă. ♦ Ansamblul planșeelor unei construcții, aflate la același nivel al ei. 3. Porțiune orizontală din traseul unei căi ferate sau al unui drum rutier. 4. Parcurs executat de avion, imediat după decolare. [Pr.: -li-er] – Din fr. palier.

palier1 sn [At: ENC. TEHN. I, 284 / P: ~li-er / Pl: ~e / E: fr palier] 1 Organ de mașină care servește la rezemarea și la ghidarea unui arbore sau a unei osii și care permite o mișcare de rotație sau de oscilație a acestora Si: lagăr. 2 Platformă orizontală amenajată pe parcursul scării interioare a unei clădiri, care permite accesul în apartamentele unui etaj și care servește ca loc de odihnă pentru cei care folosesc scara Si: odihnă, (îvr) podest, podestru. 3 Porțiune orizontală din traseul unei căi ferate sau al unui drum.

palier2[1] sm vz paler1

 1. În definiția principală, accentuat: palier LauraGellner

PALIÉR, paliere, s. n. 1. (Tehn.) Lagăr. 2. Porțiune orizontală în cuprinsul scării interioare a unei clădiri, la nivelul fiecărui etaj; odihnă. ♦ Ansamblul planșeelor unei construcții, aflate la același nivel al ei. 3. Porțiune orizontală din traseul unei căi ferate sau a unui drum rutier. 4. Parcurs executat de avion, la decolare, imediat după dezlipirea de la sol. [Pr.: -li-er] – Din fr. palier.

PALIÉR1, paliere, s. n. (Tehn.) Lagăr.

PALIÉR2, paliere, s. n. Platformă amenajată la scara unei clădiri, de obicei la nivelul fiecărui etaj.

PALIÉR s.n. 1. Porțiune de traseu orizontal al unei șosele sau a unei căi ferate. ♦ Platformă pentru odihnă la o scară, plasată de obicei la nivelul etajelor; odihna scării. 2. Lagăr (II), de obicei orizontal. 3. Ansamblul planșeelor unei construcții situate la același nivel. 4. Parcurs executat de avion, imediat după dezlipirea de la pământ la decolare, în zbor orizontal pentru a intra în viteză. [Pron. -li-er. / < fr. palier].

PALIÉR s. n. 1. porțiune de traseu orizontal al unei șosele sau căi ferate. 2. platformă pentru odihnă la o scară, plasată de obicei la nivelul etajelor. 3. lagăr (II) (orizontal). 4. zbor orizontal executat de avion imediat după dezlipirea de sol, la decolare, sau la aterizare. 5. porțiune orizontală într-o diagramă. 6. (fig.) fază de stabilitate în cursul unei evoluții; stare stabilă, etapă după o creștere, o urcare (a prețurilor, a valutei etc.). (< fr. palier)

PALIÉR ~e n. 1) tehn. Organ al unei mașini pe care se fixează un ax sau un arbore și care permite acestora o mișcare de rotație sau de oscilație; lagăr. 2) Platformă la fiecare cotitură a unei scări din interiorul unui bloc; odihnă. 3) Ansamblu al planșeelor unei construcții situate la același nivel. 4) Porțiune orizontală a unei căi ferate sau a unui drum. [Sil. -li-er] /<fr. palier


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

paliér (-li-er) s. n., pl. paliére

paliér s. n. (sil. -li-er), pl. paliére


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

PALÉR s. v. cantonier, praf de pușcă, pulbere.

paler s. v. CANTONIER. PRAF DE PUȘCĂ. PULBERE.

PALIÉR s. 1. v. odihnă. 2. v. lagăr.

PALIER s. 1. (CONSTR.) odihnă, (înv.) podest, podestru. (~ la o scară.) 2. (TEHN.) lagăr.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

palér (-ri), s. m. – (Trans., Mold.) Contramaistru, șef de lucrări. Germ. Palier, prin intermediul mag. palér (Cihac, II, 519).


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

palér1, paléri, s.m. (reg.) 1. contramaistru zidar sau dulgher, conducător de șantier, arhitect. 2. cantonier. 3. caporal.

páler, paleri, s.m. – (reg.; înv.) 1. Îngrijitor de drumuri. 2. Șef de lucrări. ♦ (top.) Ulița Palerului, în Nănești (Vișovan, 2005). ♦ (onom.) Paleari („Drumaru”), poreclă în Poienile de sub Munte. – Din magh. pallér < germ. Palier (Cihac, cf. DER; MDA).

páler, -i, s.m. – Îngrijitor de drumuri. Șef de lucrări. – Din germ. Palier, prin intermediul magh. pallér (Cihac cf. DER).

PALIER zbor orizontal, paralel cu solul, executat la mică înălțime, imediat după desprinderea de la sol, la decolare sau la aterizare, îninte de a lua contact cu pista. Palierul are drept scop: a) obținerea unei creșteri a vitezei, după decolare, care să excludă orice pericol pe panta de urcare; b) obținerea unei importante reduceri a vitezei de aterizare înainte de contactul cu solul.

URCARE ÎN PALIER fază a zborului remorcat în care aparatul de zbor trebuie ținut pe direcția automosorului.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PALER, Octavian (1926-2007, n. Lisa, jud. Brașov), scriitor și publicist român. Versuri aforistice, sentențioase („Umbra cuvintelor”). Eseuri pe teme mitologice, existențiale și artistice („Mitologii subiective”, „Polemici cordiale”, „Apărarea lui Galilei”, „Scrisori imaginare”, „Un muzeu în labirint”), de „anti-călătorie” („Drumuri prin memorie”, „Caminante”) sau de inspirație autobiografică („Viața ca o coridă”, „Rugați-vă să nu vă crească aripi”, „Deșertul pentru totdeauna”), distingându-se prin luciditatea și febrilitatea dezbaterilor filozofice și parabolice („Viața pe un peron”, „Un om norocos”). Publicistică social-politică („Don Quijote în Est”), „cronică morală a unui timp plictisit de morală”, cum e subîntitulat volumul „Vremea întrebărilor”.

PALIÉR (< fr.) s. n. 1. (Într-o construcție) Ansamblul planșeelor care se găsesc la același nivel. 2. Odihnă (3). 3. Porțiune orizontală a unui traseu rutier sau de cale ferată. 4. Parcurs executat de un avion imediat imediat după decolare. 5. (FIZ.) Porțiune orizontală, (aproximativ) paralelă cu axa absciselor, a unei curbe caracteristice, a unei diagrame de stare etc. 6. ( TEHN.) Lagăr (II), de obicei orizontal.

Intrare: paler
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • paler
 • palerul
 • paleru‑
plural
 • paleri
 • palerii
genitiv-dativ singular
 • paler
 • palerului
plural
 • paleri
 • palerilor
vocativ singular
plural
 • silabație: -li-er
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • palier
 • palierul
 • palieru‑
plural
 • paliere
 • palierele
genitiv-dativ singular
 • palier
 • palierului
plural
 • paliere
 • palierelor
vocativ singular
plural
palir
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
păleariu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
păler
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
pălir
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)