13 definiții pentru moto (pref.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MOTO- Element de compunere însemnând „pus în mișcare cu ajutorul unui motor”, „echipat cu un motor”, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. ◊ (Folosit independent) Mijloace moto. – Din fr. moto-.

moto1- [At: DLR / E: fr moto-] Element prim de compunere savantă cu sensul: 1 Pus în mișcare de un motor. 2 Echipat cu un motor. 3 Motorizat.

moto3 av [At: DN3 / E: it moto] (Muz; ca indicație de execuție; îs) Con ~ Cu mișcare foarte repede.

MOTO1- Element de compunere care înseamnă „pus în mișcare cu ajutorul unui motor”, „echipat cu un motor” și care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. ◊ (Folosit independent) Mijloace moto. – Din fr. moto-.

MOTO1- Element de compunere care dă cuvintelor compuse cu el înțelesul de «pus în mișcare cu ajutorul unui motor», «echipat cu un motor»,«motorizat» și servește la formarea unor substantive ca: motonavă, motomitralieră.

MOTO1-, -MOTI elem. „cu motor, mecanizat”, „motocicletă”, „automobil”. (< fr., engl. moto-, cf. lat. motum)

MOTO2 adj. inv. referitor la un vehicul motorizat. (< moto/rizat)

moto adj. inv. 1962 Referitor la un vehicul motorizat v. microfoileton (abreviere din moto[rizat])

auto-moto-carting s. n., adj. inv. Referitor la automobile, motociclete și carturi ◊ „Automobiliștii băimăreni dispun, de câteva zile, de un club dotat cu material documentar de tehnică auto, turism rutier și sport auto-moto-karting. R.l. 3 III 77 p. 5 (din auto2- + moto- + carting)

auto-moto-velo s., adj. Referitor la automobile, motociclete și biciclete ◊ „Pentru amatorii de auto-moto-velo, pe lângă noua motoretă «Mini-Mobra», se vor mai prezenta la Târgul de mostre noile tipuri de biciclete «Pegas 18 B» și «Standard B.».” R.l. 10 VIII 77 p. 2; v. și 1 VIII 80 p. 5 (din auto2- + moto- + velo)

auto-moto-velo-sport adj. (Magazin) specializat în desfacerea pieselor de schimb și a mijloacelor de transport pe două și patru roți, ca și a materialului sportiv ◊ „Două noi magazine auto-moto-velo-sport s-au deschis în București [...]” Sc. 14 XI 82 p. 5. ◊ „Un nou magazin auto-moto-velo-sport. Sc. 19 III 83 p. 5 (din auto2- + moto + velo + sport)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

moto (cuv. it. „mișcare”) 1. Cuvânt care intră în componența unor indicații de tempo (2) cărora le adaugă o nuanță de rapiditate (allegro con m., andante con m.). ♦ Con m., fără altă indicație, desemnează o mișcare rapidă. 2. M. perpetuo (loc. it. „mișcare nesfîrșită”), titlul unei piese de virtuozitate, sin. perpetuum mobile.

Intrare: moto (pref.)
prefix (I7-P)
Surse flexiune: DOR
  • moto
sufix (I7-S)
  • moti
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

motoelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere însemnând „pus în mișcare cu ajutorul unui motor”, „echipat cu un motor”, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. DEX '09 DLRLC MDN '00
    • format_quote (Folosit independent) Mijloace moto. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.