10 definiții pentru morse

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MORSE s. n. (Și în sintagma alfabet Morse) Cod telegrafic în care literele alfabetului sunt reprezentate prin puncte și linii. ♦ (De obicei în sintagmele aparat sau telegraf Morse) Aparat cu care se transmit semnale telegrafice cu acest cod. – Din fr. morse.

morse si [At: DM / E: fr morse] 1 (Șîs alfabet ~) Cod telegrafic în care literele alfabetului sunt reprezentate prin puncte și linii. 2 (Îs) Aparat sau telegraf ~ Aparat cu care se transmit semnalele telegrafice cu acest cod.

MORSE subst. invar. (Și în sintagma alfabet Morse) Cod telegrafic în care literele alfabetului sunt reprezentate prin puncte și linii. ♦ (De obicei în sintagmele aparat sau telegraf Morse) Aparat cu care se transmit semnale telegrafice cu acest cod. – Din fr. morse.

MORSE s. n. Aparat telegrafic care lucrează cu alfabetul Morse (alfabet format din puncte și linii care reprezintă literele, cifrele și semnele de punctuație ale scrierii obișnuite). ♦ Aparatul de recepție al telegrafului.

MORSE s.n. 1. Sistem de telegrafie care utilizează un alfabet compus din puncte și linii. 2. Aparat de telegrafie care transmite și recepționează semnale cu alfabetul compus din puncte și linii. ♦ Alfabet folosit pentru aceste semnale. [< fr. morse, cf. Morse – fizician american].

MORSE s. n. sistem de telegrafie cu un cod din puncte și linii. (< fr. morse)

MORSE subst. invar. 1) Cod telegrafic care se folosește (puncte și linii) în loc de litere. 2) Aparat cu care se transmit semnalele telegrafice ale unui astfel de cod. /<fr. morse

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

morse (aparat, sistem, alfabet) s. n.

Morse (engl.) [pron. mors] (nume de persoană) s. propriu

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MORSE [mó:s], Samuel Finley Bresse (1791-1872), pictor și inventator american. A realizat (1837) un aparat electromagnetic pentru telegrafie (brevetat în 1840) și a inventat (1838) alfabetul care-i poartă numele, folosit și în prezent.

Intrare: morse
substantiv neutru (N35)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • morse
  • morsele
plural
genitiv-dativ singular
  • morse
  • morselui
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

morsesubstantiv neutru

  • chat_bubble (în) sintagmă (Alfabet Morse) Cod telegrafic în care literele alfabetului sunt reprezentate prin puncte și linii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • chat_bubble de obicei (în) sintagmă (Aparat sau telegraf Morse) Aparat cu care se transmit semnale telegrafice cu acest cod. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.