8 definiții pentru ladină

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LADIN2, -Ă, ladini, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte dintr-o populație extinsă pe o arie cuprinsă între Alpii Centrali și vestul Mării Adriatice; p. ext. retoroman. 2. Adj. Care aparține ladinilor2 (1), privitor la ladini2 ♦ (Substantivat, f.) Limbă de origine romanică vorbită de ladini2 (1); retoromană. – Din it. ladino.

LADIN2, -Ă, ladini, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a unei părți din Elveția și din nordul Italiei; p. ext. retoroman. 2. Adj. Care aparține ladinilor2 (1), privitor la ladini2 ♦ (Substantivat, f.) Limbă de origine romanică vorbită de ladini2 (1); retoromană. – Din it. ladino.

LADIN, -Ă adj., s.m. și f. Retoroman. // s.f. Limba retoromană. [< it. ladino].

LADIN, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) care aparține populațiilor retoromane din Elveția și nordul Italiei. ◊ (s. f.) limbă romanică vorbită de ladini. (< fr. ladin, it. ladino, lat. ladinus)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ladin1 (nume etnic) adj. m., s. m., pl. ladini; adj. f., s. f. ladi, pl. ladine

ladin2 (nume etnic) adj. m., s. m., pl. ladini; adj. f., s. f. ladină, pl. ladine

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

LADINĂ DOLOMITICĂ s. f. + adj. (< it. ladino + fr. dolomitique): ramură centrală a limbii retoromane (v.), vorbită în munții din Tirolul italian (Alpii Dolomitici), pe văile afluenților Adigelui.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LADÍN, -Ă (< it.; {s} lat. latinus „latin”) s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La m. pl.) Grup lingvistic neolatin, care se extinde pe o arie cuprinsă între Alpii centrali și Vestul Mării Adriatice. Termenul derivă de la denumirea pe care locuitorii regiunii Engadine o dădeau propriei limbi (ladin din latinum); extins de G.I. Ascoli vorbitorilor din zona sudetă pentru a dovedi înrudirea și unitatea limbii lor. Se împarte în trei grupe: occidentală (romanșă), centrală (dolomitică) și orientală (friulană); p. ext. retoroman. ♦ Persoană care aparține acestor populații. 2. Adj. Care aparține ladinilor (1), referitor la ladini. ♦ (Substantivat, f.) Limbă de origine romanică vorbită de ladini (1); p ext. retoromană.

Intrare: ladină
ladină (persoană) substantiv feminin admite vocativul
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ladi
  • ladina
plural
  • ladine
  • ladinele
genitiv-dativ singular
  • ladine
  • ladinei
plural
  • ladine
  • ladinelor
vocativ singular
  • ladi
  • ladino
plural
  • ladinelor
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ladin, ladinisubstantiv masculin
ladi, ladinesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte dintr-o populație extinsă pe o arie cuprinsă între Alpii Centrali și vestul Mării Adriatice. DEX '09 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.