6 definiții pentru instrumental (s.n.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

instrumental, ~ă a [At: DA ms / Pl: ~i, ~e / E: fr instrumental] 1 Făcut cu ajutorul instrumentelor. 2 (Grm; îs) Cazul ~ Caz care exprimă locul sau instrumentul cu care se execută o acțiune. 3 (Grm; îs) Complement circumstanțial ~ Complement circumstanțial care arată instrumentul cu care se realizează o acțiune.

INSTRUMENTAL, -Ă I. adj. 1. (despre muzică) executat cu ajutorul instrumentelor. 2. complement circumstanțial ~ = complement care arată mijlocul prin care se îndeplinește o acțiune; propoziție ~ă (și s. f.) = propoziție circumstanțială care îndeplinește în frază rol de complement circumstanțial instrumental. ◊ (psih.; despre condiționări, obiecte, acte psihice) care servește drept mijloc pentru dezvoltarea unei acțiuni sau obținerea unui efect. II. s. n. caz al flexiunii nominale în indo-europeană (transmis și în limba rusă) care arată instrumentul cu ajutorul căruia se realizează acțiunea verbului. (< fr. instrumental)

*instrumentál, -ă adj. Care servește ca instrument: ablativu instrumental (saŭ al instrumentuluĭ). Executat pin instrumente: muzică instrumentală (saŭ de instrumente). S. n., pl. e saŭ și urĭ. În unele limbĭ, ca sanscrita, greceasca veche, slava veche, latina arhaică, un caz care arăta instrumentu (mijlocu întrebuințat).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

instrumental2 s. n., pl. instrumentale

*instrumental2 s. n., pl. instrumentale

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

INSTRUMENTAL s. n. (< adj. instrumental, -ă, cf. fr. instrumental): caz al flexiunii nominale în indo-europeană, care arăta obiectul (instrumentul) cu ajutorul căruia se realizează acțiunea verbului. S-a transmis și în limba rusă.

Intrare: instrumental (s.n.)
instrumental2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • instrumental
  • instrumentalul
  • instrumentalu‑
plural
  • instrumentale
  • instrumentalele
genitiv-dativ singular
  • instrumental
  • instrumentalului
plural
  • instrumentale
  • instrumentalelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

instrumental, instrumentalesubstantiv neutru

  • 1. Caz al flexiunii nominale în indo-europeană (transmis și în limba rusă) care arată instrumentul cu ajutorul căruia se realizează acțiunea verbului. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.