14 definiții pentru hipo (pref. - sub)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HIPO1- Element de compunere cu sensul „mai puțin, sub”, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. – Din fr. hypo-.

HIPO1- Element de compunere cu sensul „mai puțin, sub”, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. – Din fr. hypo-.

hipo-1 [At: DA ms / E: fr, ger, lat hypo-, gr ὑπο-, rs гипо-] Element prim de compunere cu sensul: 1-2 (Prea) puțin. 3 Mai puțin (decât normal). 4 Sub (un anumit nivel).

HIPO1- Element prim de compunere savantă însemnînd „sub”, „inferior”, „în deficit”. [Var. hip-, ipo-. / < fr. hypo-, cf. gr. hypo – dedesubt].

HIPO1- pref. „sub”, „inferior”, „în deficit”. (< fr. hypo-, cf. gr. hypo)

*ípo- (vgr. ῾ypó, supt, dedesupt), prefix care corespunde cu lat. sub: ipodiacon, ipotenuză, ipotecă, iposulfuric. V. sub-, supra-.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+hipo1 (hipotensiv) adj. invar. (pacienți ~)

+hipo2 (referitor la cai) adj. invar. (concursuri ~)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

hipo- (hypo-) (< gr. ὑτό, „sub, dedesubt”), prefix folosit pentru a indica: 1. Un interval* descendent față de cel autentic fie la o cvintă* descendentă, în sistemul modurilor (I, 1) gr., fie la o cvartă* descendentă, în sistemul modurilor (I, 3) medievale.

hip- (o-), prefix prin care se sugerează sensuri de „aproape”, „imediat sub”, „parțial”; mai frecvent utilizat în nomenclatura produselor magmatice: → hipabisal,hipidiomorf,hipocristalin.

Intrare: hipo (pref. - sub)
hipo1 (pref. - sub) element de compunere prefix
afix (I7)
  • hipo
ipo1 (pref. - sub) element de compunere prefix
prefix (I7-P)
  • ipo
hip1 (pref. - sub) element de compunere prefix
prefix (I7-P)
  • hip
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

hipoelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere cu sensul „mai puțin, sub”, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.