7 definiții pentru fierar-betonist

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

fierar-betonist s. m. Muncitor care se ocupă cu executarea armăturilor elementelor de construcție ◊ „Brigada de fierar-betoniști condusă de D.D. a executat montarea fierului-beton la 4 blocuri cu câte 9 etaje [...]” Sc. 7 X 61 p. 1; v. și I.B. 2 III 62 p. 1 (din fierar + betonist; Fl. Dimitrescu în LL 10/65 p. 233; DTP; DEX)

FIERAR, fierari, s. m. 1. Muncitor care efectuează operații de prelucrare la cald a fierului sau a altor metale; faur2, făurar2, covaci, covali. 2. (Adesea determinat prin „betonist”) Muncitor specializat în fasonarea și în montarea armăturilor de beton armat. – Lat. ferrarius.

fierar sm [At: PONTBRIANT / Pl: ~i / E: ml ferrarius] 1 Muncitor care se ocupă cu prelucrarea la cald a fierului sau a altor metale Si: (înv) faur2 (1), (îvr) făurar2, (reg) covaci, (reg) covali. 2 (Iuz) Vânzător de fier sau de unelte de fier. 3 (Buc) Fiecare dintre cele două lemne orizontale puse deasupra strungii, de care se reazemă spătarii. 4 (Șîs ~ betonist) Muncitor specializat în fasonarea și în montarea armăturilor pentru betonul armat.

FIERAR, fierari, s. m. 1. Meșteșugar care se îndeletnicește cu prelucrarea oțelului; faur, făurar. Fieraru se pleacă, cuprinde ciocanul în tăcere... apoi scormonește în foc și scoate o bucată de fier. SADOVEANU, O. I 389. (Cu pronunțare regională) Lupul se duse la un fierari și puse să-i ascuță limba și dinții. CREANGĂ, P. 22. 2. (Adesea determinat prin «betonist») Muncitor specialist în fasonarea și montarea armăturilor pentru betonul armat. O echipă de fierari betoniști a primit sarcina să construiască, în cel mai scurt timp, un pod. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2753.

FIERAR ~i m. Meșter care confecționează obiecte din fier sau alte metale. ◊ ~-betonist muncitor specializat în fasonarea și montarea scheletului metalic pentru beton armat. [Sil. fie-] /<lat. ferrarius

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

fierar-betonist (desp. fie-) s. m., pl. fierari-betoniști

*fierar-betonist (fie-) s. m., pl. fierari-betoniști

Intrare: fierar-betonist
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • fierar-betonist
  • fierar-betonistul
plural
  • fierari-betoniști
  • fierari-betoniștii
genitiv-dativ singular
  • fierar-betonist
  • fierar-betonistului
plural
  • fierari-betoniști
  • fierari-betoniștilor
vocativ singular
  • fierar-betonistule
plural
  • fierari-betoniștilor
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

fierar-betonist, fierari-betoniștisubstantiv masculin

  • 1. Muncitor specializat în fasonarea și în montarea armăturilor de beton armat. DEX '09 DLRLC
    • format_quote O echipă de fierari betoniști a primit sarcina să construiască, în cel mai scurt timp, un pod. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2753. DLRLC

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.