9 definiții pentru comunistă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COMUNÍST, -Ă, comuniști, -ste, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care ține de comunism, care se bazează pe principiile comunismului sau este caracteristic comunismului; privitor la comunism. 2. S. m. și f. Membru al unui partid comunist. ♦ Persoană cu convingeri comuniste. – Din fr. communiste.

COMUNÍST, -Ă, comuniști, -ste, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care ține de comunism, care se bazează pe principiile comunismului sau este caracteristic comunismului; privitor la comunism. 2. S. m. și f. Membru al unui partid comunist. ♦ Persoană cu convingeri comuniste. – Din fr. communiste.

COMUNÍST2, -Ă, comuniști, -ste, s. m. și f. Membru al unui partid marxist-leninist, adept, partizan al comunismului, luptător pentru cauza comunismului. A fi comunist înseamnă a organiza și a uni toată generația care se ridică, a da exemplu de educație și disciplină în această luptă. LENIN, O. A. II 675. Comuniștii sînt oamenii cei mai curajoși și mai viteji, ei luptă împotriva unui puhoi de dușmani. Valoarea comuniștilor constă, între altele, tocmai în faptul că ei știu să-și apere convingerile. STALIN, O.X 137. Pentru comuniștii romîni și pentru oamenii muncii din Republica Populară Romînă creșterea forței Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și a Statului Sovietic constituie un izvor de energie revoluționară, întărind hotărîrea poporului muncitor al țării noastre de a merge înainte pe drumul luminat de pilda P.C.U.S., pe drumul socialismului. GHEORGHIU-DEJ, C. XIX 6. Comuniștilor le revine sarcina să cultive în rîndurile poporului patriotismul, dragostea fierbinte pentru patria noastră, care construiește socialismul, dragostea și devotamentul pentru Uniunea Sovietică, țara socialismului victorios, solidaritatea internațională cu forțele democrației, păcii și socialismului din întreaga lume. REZ. HOT. I 170.

COMUNÍST, -Ă adj. Care ține de comunism, bazat pe principiile comunismului. // s.m. și f. Membru al unui partid marxist-leninist; partizan al comunismului. [< fr. communiste].

COMUNÍST, -Ă I. adj. care ține de comunism, bazat pe principiile comunismului. II. s. m. f. membru al unui partid comunist. (<fr. communiste)

COMUNÍST2 ~stă (~ști, ~ste) m. și f. Membru al partidului comunist. /<fr. communiste

*comuníst, -ă s. și adj. (d. comun). Adept al comunizmuluĭ (ca Baboeuf).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

comunist adj. m., s. m., pl. comuniști; adj. f., s. f. comunistă, pl. comuniste (dar: Partidul Comunist s. propriu n. art.)

comunist adj. m., s. m., pl. comuniști; adj. f., s. f. comunistă, pl. comuniste

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

COMUNÍST s., adj. (POL.) bolșevic, pecerist.

Intrare: comunistă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • comunistă
 • comunista
plural
 • comuniste
 • comunistele
genitiv-dativ singular
 • comuniste
 • comunistei
plural
 • comuniste
 • comunistelor
vocativ singular
 • comunistă
 • comunisto
plural
 • comunistelor
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

comunist, comuniștisubstantiv masculin
comunistă, comunistesubstantiv feminin

 • 1. Membru al unui partid comunist. DEX '09 DLRLC DN
  • format_quote A fi comunist înseamnă a organiza și a uni toată generația care se ridică, a da exemplu de educație și disciplină în această luptă. LENIN, O. A. II 675. DLRLC
  • format_quote Comuniștii sînt oamenii cei mai curajoși și mai viteji, ei luptă împotriva unui puhoi de dușmani. Valoarea comuniștilor constă, între altele, tocmai în faptul că ei știu să-și apere convingerile. STALIN, O. X 137. DLRLC
  • format_quote Pentru comuniștii romîni și pentru oamenii muncii din Republica Populară Romînă creșterea forței Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și a Statului Sovietic constituie un izvor de energie revoluționară, întărind hotărîrea poporului muncitor al țării noastre de a merge înainte pe drumul luminat de pilda P.C.U.S., pe drumul socialismului. GHEORGHIU-DEJ, C. XIX 6. DLRLC
  • format_quote Comuniștilor le revine sarcina să cultive în rîndurile poporului patriotismul, dragostea fierbinte pentru patria noastră, care construiește socialismul, dragostea și devotamentul pentru Uniunea Sovietică, țara socialismului victorios, solidaritatea internațională cu forțele democrației, păcii și socialismului din întreaga lume. REZ. HOT. I 170. DLRLC
  • 1.1. Persoană cu convingeri comuniste. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.