11 definiții pentru bărboasă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BĂRBOASĂ, bărboase, s. f. Plantă erbacee cu frunze păroase, cu flori dispuse în spice cilindrice, pătate cu roșu, verde sau violet (Andropogon ischaemum). – Din barbă + suf. -oasă.

BĂRBOASĂ ~e f. Plantă erbacee, cu frunze păroase și flori roșii, verzi sau violete dispuse în spice cilindrice. /barbă + suf. ~oasă

BĂRBOS, -OASĂ, bărboși, -oase, adj., s. f. 1. Adj. (Adesea substantivat, m.) Cu barbă (lungă și deasă); care nu s-a bărbierit mai multe zile. 2. S. f. Plantă erbacee cu frunze păroase, cu flori dispuse în spice cilindrice, pătate cu roșu, verde sau violet (Andropogon ischaemum).Barbă + suf. -os.

bărbos, ~oa [At: DEX2 / Pl: ~oși, ~oase / E: barbă + -os] 1-2 sm, am (Om) care are barbă (lungă și deasă). 3 sf Plantă erbacee cu frunze păroase și cu flori dispuse în spice cilindrice, pătate cu roșu, verde sau violet (Andropogon ischaemum). modificată

bărbos, -oa adj., s.m., s.f. 1 adj., s.m. (Bărbat) care are barbă (lungă și deasă); care nu s-a bărbierit de mai multe zile. 2 s.f. (bot.) Plantă erbacee, cu frunzele păroase și cu florile pătate cu roșu, verde sau violet, dispuse în spice cilindrice (Andropogon ischaemum); barba-caprei. • pl. -oși, -oase. /barbă + -os.

BĂRBOS I. adj. 1 Care are barbă 2 Care are barbă mare și deasă. II. BĂRBOA (pl. -oase) sf. 🌿 Plantă ierboasă cu florile așezate în spice cilindrice prevăzute cu peri lungi și aspri; spicele sînt pătate cu roșu sau cu verde și violet; crește prin locuri nisipoase, pe dealurile neroditoare (Andropogon ischaemum) (🖼 368).

BĂRBOS, -OASĂ, bărboși, -oase, adj., s. f. 1. Adj. (Adesea substantivat, m.) Cu barbă (lungă și deasă); care nu s-a bărbierit mai multe zile. 2. S. f. Plantă erbacee cu frunze păroase, cu flori dispuse în spice cilindrice pătate cu roșu, verde sau violet (Andropogon ischaemum).Barbă + suf. -os.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bărboa (plantă) s. f., g.-d. art. bărboasei; pl. bărboase

bărboa (plantă) s. f., g.-d. art. bărboasei; pl. bărboase

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BĂRBOA s. (BOT.; Bothriochloa ischaemum) (reg.) sad, sadină, păiș-dulce. corectat(ă)

BĂRBOA s. (BOT.; Bothriochloa ischaemum) (reg.) sad, sadină, păiș-dulce. corectat(ă)

Intrare: bărboasă
bărboasă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bărboa
  • bărboasa
plural
  • bărboase
  • bărboasele
genitiv-dativ singular
  • bărboase
  • bărboasei
plural
  • bărboase
  • bărboaselor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bărboa, bărboasesubstantiv feminin

  • 1. Plantă erbacee cu frunze păroase, cu flori dispuse în spice cilindrice, pătate cu roșu, verde sau violet (Andropogon ischaemum). DEX '09 DLRM
etimologie:
  • Barbă + sufix -os. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.