5 definiții pentru afgan (câine) afghan

afgán, ~ă [At: DEX2 / PI: -i, -e / E: fr Afghan] 1-2 smf a (Persoană) care face parte din populația Afganistanului. 3 a Care aparține afganilor (1). 4 a Care aparține Afganistanului. 5 a Din Afganistan. 6-7 sf a (Îs) Limba -ă (Limbă din grupul limbilor iraniene) vorbită de afgani (1). 8 sm Unitate monetară din Afganistan. 9 sm (a, îs, ogar -) Rasă de ogar cu păr forarte lung.

afgán, -ă s.m., s.f., adj. 1 s.m., s.f. Persoană care face parte din populația de bază a Afghanistanului sau este originară de acolo; (la pl. m.) populație indoeuropeană din Asia Centrală care formează majoritatea populației Afghanistanului, fiind de religie musulmană. 2 adj. Care aparține Afghanistanului sau afganilor, care se referă la Afghanistan sau la afgani; originar din Afghanistan. ♦ (subst. f.) Limba din grupul limbilor iraniene cu numeroase elemente străine, mai ales persane, indiene, arabe, vorbită de afgani. 3 s.m. (fin.) Unitate monetară în Afghanistan. 4 s.m. (zool.) Câine de companie decorativ, de origine afgană, cu părul lung și mătăsos. • scris și afghan. pl. -i, -e./<fr. afghan.

afgán / afghán [gh pron. g] adj. m., s. m., pl. afgáni / afgháni; adj. f., s. f. afgánă / afghánă, pl. afgáne / afgháne

afgán s. m., adj. m., pl. afgáni; f. sg. afgánă, g.-d. art. afgánei, pl. afgáne

AFGÁN, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Afganistan. ◊ (s. f.) limbă indo-europeană vorbită de afgani. II. s. m. câine de companie decorativ, de origine afgană. (< fr. afghan)

Intrare: afgan (câine)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular afgan afganul
plural afgani afganii
genitiv-dativ singular afgan afganului
plural afgani afganilor
vocativ singular afganule, afgane
plural afganilor
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular afghan afghanul
plural afghani afghanii
genitiv-dativ singular afghan afghanului
plural afghani afghanilor
vocativ singular afghanule, afghane
plural afghanilor

afgan (câine) afghan

  • 1. Câine de companie decorativ, de origine afgană.
    surse: MDN '00

etimologie: