12 definiții pentru aderentă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ADERENT, -Ă, aderenți, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană sau colectivitate) care aderă la un partid, la o mișcare, la o asociație etc. 2. Adj. Care este, care se ține strâns lipit de ceva. – Din fr. adhérent, lat. adhaerens, -ntis.

aderent, ~ă [At: MAIORESCU, D. II, 5 / Pl: ~nți, ~e / E: fr adhérent] 1 a Care se ține strâns lipit de ceva. 2-3 smf, a (Persoană sau colectivitate) care se alătură unei acțiuni, unei ideologii etc.

*ADERENT sm., -ENTĂ sf. Care ține de părerea sau de partidul cuiva, părtaș: cîștigau din zi în zi aderenți și partizani (I.-GH.) [fr. adhérent < lat.].

ADERENT, -Ă, aderenți, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană sau colectivitate) care aderă la un partid, la o mișcare, la o asociație etc. 2. Adj. Care se ține strâns lipit de ceva, atașat de ceva. – Din fr. adhérent, lat. adhaerens, -ntis.

ADERENT, -Ă, aderenți, -te, adj. 1. (Despre oameni și despre colectivități; adesea cu determinări introduse prin prep. «la») Care se alătură, se alipește la un partid, la o mișcare, la o ideologie, la o acțiune, cunoscîndu-i și împărtășindu-i principiile. ◊ (Substantivat) Într-aceeași vreme [în 1846], în Franța, agitațiunea creștea, ideile democratice și chiar republicane cîștigau din zi în zi aderenți și partizani. GHICA, S. A. 151. 2. (Despre lucruri) Care aderă sau se ține strîns lipit, fixat de ceva. Membrană aderentă.

ADERENT, -Ă, aderenți, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană sau colectivitate) care aderă la un partid, la o mișcare etc. 2. Adj. Care se ține strîns lipit de ceva. – Fr. adhérent (lat. lit. adhaerens, -ntis).

ADERENT, -Ă adj. Care aderă. ♦ Lipit strîns, fixat de ceva. // s.m. și f. Partizan la o acțiune comună, membru al unui partid sau al unei grupări politice. [< fr. adhérent].

ADERENT, -Ă I. adj. care aderă. ◊ alipit, sudat. II. s. m. f. cel care aderă la o acțiune comună, la un partid etc. (< fr. adhérent, lat. adhaerens)

ADERENT ~tă (~ți, ~te) 1) Care se ține lipit de ceva. Membrană ~tă. 3) și substantival Care aderă la o mișcare, la un partid, la un curent. /<fr. adhérent, lat. adhaerens, ~ntis

*aderént, -ă adj. (lat. ad-haerens, -haerentis. V. in-erent). Care aderă: epiderma e aderentă peliĭ. Fig. Adj. și s. Alipit, adept, părtaș: aderent la o ideĭe, aderențiĭ uneĭ ideĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

aderent adj. m., s. m., pl. aderenți; adj. f., s. f. aderentă, pl. aderente

aderent adj. m., s. m., pl. aderenți; adj. f., s. f. aderentă, pl. aderente

Intrare: aderentă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • aderentă
  • aderenta
plural
  • aderente
  • aderentele
genitiv-dativ singular
  • aderente
  • aderentei
plural
  • aderente
  • aderentelor
vocativ singular
  • aderentă
  • aderento
plural
  • aderentelor
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

aderent, aderențisubstantiv masculin
aderentă, aderentesubstantiv feminin

  • 1. Persoană (sau colectivitate) care aderă la un partid, la o mișcare, la o asociație etc. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Într-aceeași vreme [în 1846], în Franța, agitațiunea creștea, ideile democratice și chiar republicane cîștigau din zi în zi aderenți și partizani. GHICA, S. A. 151. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.