4 definiții pentru Virgina

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

virgin, ~ă [At: HELIADE. O. I, 185 / V: (îrg) ver~ / A și: (înv) vir~ / Pl: ~i, ~e / E: lat virgo, -inis, it vergine] 1 sf Fecioară (1). 2 sf (Înv; cu determinarea „Sfânta”) Maica Domnului. 3 sfa (Ast) Constelația Fecioarei. 4 a (D. oameni, mai ales d. fete) Care nu a avut niciodată relații sexuale Si: (îrg) vergur (4). 5 a (Reg; îs) Fată vergină Fată bătrână. 6 a (D. albine) Care nu a fost fecundată. 7 a (Fig) Care este pur din punct de vedere moral Si: inocent, candid, neprihănit, virginal (3). 8 a (Fig) Care exprimă puritate morală Si: virginal (4). 9 a (D. pământ) Care nu a fost niciodată cultivat Si: (înv) vergur (5). 10 a (D. locuri) Pe care nu a mai umblat nimeni Si: (înv) vergur (6). 11 a (D. pădure) Ai cărei copaci nu au fost niciodată tăiați Si: (înv) vergur (7). 12 a (Rar; d. metale) Care este în stare pură, neamestecat cu alte substanțe. 13 a (D. obiecte) Intact. 14 a (D. obiecte) Neutilizat. 15 a (D. domenii de cercetare) Care nu a fost încă studiat.

VIRGIN, -Ă adj. 1. Fecioresc; cast, neprihănit, curat. ♦ (s.f.) Fecioară. ♦ Constelația Fecioarei. 2. (Fig.; despre o regiune, un teren, o pădure etc.) Neumblat, nestrăbătut; care nu a fost explorat, exploatat. [Var. vergin, -ă adj. / < virgină, cf. lat. virgo – fecioară].

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VIRGI adj., s. 1. adj. castă, fecioară, neprihănită, (înv.) întreagă, (fig.) imaculată. (O tînără ~.) 2. s. fată, fecioară, (înv.) vergură. 3. s. (ASTRON.); art.) Fecioara (art.). (~ este o constelație zodiacală.)

Intrare: Virgina
substantiv propriu (SP001FS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Virgina
plural
genitiv-dativ singular
  • Virginei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

Virginasubstantiv propriu feminin articulat

  • 1. Constelația Fecioarei. DN
    sinonime: Fecioara
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.