7 definiții pentru Juniperus (gen de plante)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IENUPĂR, ienuperi, s. m. Arbust rășinos, foarte ramificat, cu frunzele totdeauna verzi, în formă de ace, și cu fructele de culoare neagră-albăstruie; jneapăn (2) (Juniperus communis).Lat. juniperus.

IENUPĂR ~eri m. Arbust ramificat, cu frunze aciculare, persistente, și cu fructe de formă sferică, negre-albăstrui, folosite în industria farmaceutică. /<lat. juniperus

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ienupăr s. m. (sil. ie-), pl. ienuperi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CETINĂ-DE-NEGI s. (BOT.; Juniperus sabina) (livr.) sabină.

IENUPĂR s. (BOT.; Juniperus communis) v. jneapăn.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

IENÚPĂR s.m. Arbust (Juniperus communis) ale cărui fructe uscate (boabe mari, negre, zbârcite) se utilizează în bucătărie drept condiment, în special în marinade, pentru vânat sau varză, și ca ingredient la fabricarea ginului.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

JUNIPERUS L., IENUPĂR, fam. Cupressaceae. Gen originar din emisfera nordică, cca 55 specii, arbori sau arbuști monoici sau dioici, persistenți, erecți sau tîrîtori, rășinoși, cu frunze solzoase sau aciculare, cîte 3 în verticil. Ramurile tinere rotunde sau în 4 muchii. Scoarță roșcată, rășinoasă, fibroasă. Flori unisexuate, mici, axilare sau terminale. Conurile pseudobace, cele femele mici, albastre, poartă una sau mai multe semințe nearipate.

Intrare: Juniperus (gen de plante)
Juniperus (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Juniperus