8 definiții pentru Isopyrum (gen de plante)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GĂINUȘĂ, găinușe, s. f. 1. Diminutiv al lui găină. 2. Numele mai multor păsări sălbatice de munte sau de baltă. ◊ Găinușă de baltă = pasăre migratoare acvatică, cu penaj negru, cu o pată roșie de piele golașă în frunte și cu picioarele verzui (Gallinula chloropus). 3. (Astron.; art.) Cloșca-cu-Pui. 4. Cărăbuș, corlă. 5. (La pl.) Plantă veninoasă cu tulpina lungă și subțire, cu flori mici albe, situate în vârful tulpinii (Isopyrum thalictroides). 6. Plantă din familia rozaceelor cu tulpina scurtă și cu flori albe (Potentilla micrantha). [Pr.: gă-i- Pl. și: găinuși] – Găină + suf. -ușă.

GĂINUȘĂ1 ~e f. (diminutiv de la găină) 1) Pasăre sălbatică semiacvatică, migratoare, de talia unei prepelițe, cu cioc scurt și cu penaj cafeniu-verzui. * ~ de alun pasăre sedentară de talia unui porumbel, având penaj cenușiu cu puncte negre, apreciată pentru carnea ei gustoasă; ieruncă. ~ de baltă pasăre acvatică de talie medie, cu cioc scurt, roșu la bază, având picioare lungi, verzui, și penaj divers colorat; corlă. 2) Insectă de talie medie, cu elitre tari, de culoare brună-cafenie, care apare la începutul lunii mai și atacă culturile agricole; cărăbuș; gândac de mai. 3) art. astr. pop. Ansamblu de stele din constelația Taurului; Cloșca-cu-Pui; Pleiada. /găină + suf. ~ușă

GĂINUȘĂ2 ~e f. (diminutiv de la găină) la pl. Plantă erbacee otrăvitoare, înaltă și subțire, cu rădăcini târâtoare și cu flori albe, dispuse în vârful tulpinii. /găină + suf. ~ușă

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

găinușă (desp. gă-i-) s. f., art. găinușa, g.-d. art. găinușei; pl. găinușe

găinușă s. f., art. găinușa, g.-d. art. găinușei; pl. găinușe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

GĂINUȘĂ s. 1. v. ieruncă. 2. (ORNIT.) găinușă-de-baltă (Gallinula chloropus) = corlă. 3. v. păștiță. 4. (BOT.; Isopyrum thalictroides) (reg.) floarea-ciutei, turiță-albă.

GĂINUȘĂ s. v. bălușcă, boul-domnului, boul-lui-dumnezeu, buburuză, cărăbuș, potârniche, vaca-domnului.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ISOPYRUM L., ISOPIRUM, fam. Ranunculaceae. Gen originar din estul Asiei și Europa, 26 specii, mici, frunze trifoliate. Flori albe, mici, singulare, în umbelă sau ciorchine. Fruct, bacă.

Intrare: Isopyrum (gen de plante)
Isopyrum (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Isopyrum