7 definiții pentru Hidra

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HIDRĂ s.f. 1. (Mit.) Șarpe fabulos, închipuit cu șapte capete care creșteau la loc după ce erau tăiate și despre care legenda spune că a fost răpus de Hercule. ♦ (Fig.) Nenorocire, rău care crește inevitabil. ♦ Numele unei constelații. 2. Animal celenterat care trăiește pe fundul apelor dulci și se fixează cu ajutorul unui disc. [Var. idră s.f. / < fr. hydre, lat. hydra].

Hydra (dela Lerna) f. Mit. șarpe monstruos cu 7 capete cari creșteau la loc de nu se tăiau dintr’odată.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+Hidra (șarpe mitologic; constelație) (desp. Hi-dra) s. propriu f., g.-d. Hidrei

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HIDRA (< n. pr.), constelație din emisfera australă, situată la S de constelațiile Fecioara, Corbul, Cupa și Cancerul. Conține un șir de 13 stele mai strălucitoare.

HIDRA (HYDRA) DIN LERNA (în mitologia greacă), monstru din lacul Lerna (Pelopones), pe care-l otrăvea cu respirația celor 100 de guri ale celor 100 de capete, ce se regenerau atunci când erau retezate. Ucisă de Herakles („una din cele 12 munci”), care i-a retezat unicul cap nemuritor și i le-a ars pe celelalte.

Hydra Lernaea, monstru înspăimîntător care otrăvea apele lacului Lerna din Peloponnesus. Avea o sută de capete, care regenerau pe măsură ce erau retezate. A fost ucisă, în cele din urmă, de către Heracles (v. și Heracles).

Intrare: Hidra
substantiv propriu (SP001FS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Hidra
plural
genitiv-dativ singular
  • Hidrei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

Hidrasubstantiv propriu feminin articulat

  • 1. Numele unei constelații. DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.