5 definiții pentru Eriophorum (gen de plante)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

bumbăcariță sf [At: PANȚU, PL. 31 / Pl: ~țe / E: bumbac + -ariță] 1 Plantă erbacee, din familia cyperaceelor, care crește în fânețele umede și mlăștinoase din munți, cu tulpina cilindrică, frunze lineare, cu flori hermafrodite dispuse în spicule brun-roșietice sau de un verde negricios Si: (reg) bumbac (1), bumbac (1) de câmp, canașe, conasei, in de baltă, lânărică, lânăriță, pipirig (Eriophorum angustifolium). 2 Plantă erbacee, din familia cyperaceelor, care crește în fânețele umede și mlăștinoase din munți, cu tulpina triangulară, frunze plane, late, cu flori în spicule Si: (reg) bumbac (1) de câmp, bumbăcel, lânăriță, lânărică, lânăriță (Eriophorum latifolia). 3 Plantă erbacee, din familia cyperaceelor (Eriophorum scheuchzeri). 4 Plantă erbacee, din familia cyperaceelor Si: (reg) coada veveriței, iarbă de rovină (Eriophorum vaginatum). corectat(ă)

bumbăcariță s.f. (bot.) Numele mai multor specii de plante erbacee din familia ciperaceelor, cu rizom, cu florile brune-roșietice sau verzi-negricioase, cu fructul acoperit de peri lungi mătăsoși, asemănători bumbacului (Eriophorum): a) plantă cu tulpina cilindrică, cu frunzele lineare și florile hermafrodite (Eriophorum angustifolium); b) plantă cu tulpina triangulară, cu frunzele plane, late (Eriophorum scheuzeri); c) coada-veveriței (Eriophorum vaginatum). • pl. -e. /bumbac + -ariță.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bumbăcariță s. f., g.-d. art. bumbăcariței; pl. bumbăcarițe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BUMBĂCARIȚĂ s. (BOT.; Eriophorum) (rar) puf-vegetal, (reg.) lânărică, lânăriță, bumbac-de-câmp.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ERIOPHORUM L., BUMBĂCARIȚĂ, fam. Cyperaceae. Gen originar din regiunile continentale și arctice ale globului, cca 12 specii, erbacee, perene. Tulpini cilindrice, triunghiulare. Frunze liniare, sesile, așezate în 3 serii, plane, late, cu nervuri paralele, la vîrf cu 3 unghiuri, vagina întreagă. Flori hermafrodite, așezate în spiculețe solitare, mai multe în spice sau în umbelă compusă din mai multe spice. Perigon format din numeroși peri, albi, care, în perioada fructificării, capătă aspect de lînă. Fructul, o cariopsă.

Intrare: Eriophorum (gen de plante)
Eriophorum (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Eriophorum