7 definiții pentru Elymus (gen de plante)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PERIȘOR1, perișori, s. m. 1. Diminutiv al lui păr1. 2. (Bot.; și în sintagma perișori absorbanți) Parte anatomică a rădăcinii plantelor cu rol de absorbție. – Păr1 + suf. -ișor.

PERIȘOR2, perișori, s. m. 1. Diminutiv al lui păr2. 2. Plantă erbacee din familia gramineelor, cu frunze ovale, plane pe fața superioară și păroase (Elymus asper). 3. (Reg.) Mică plantă erbacee cu tulpina fină, cu frunze late, acoperite cu peri scurți, și cu flori mici roșietice (Circaea alpina).Păr2 + suf. -ișor.

PERIȘOR ~i m. (diminutiv de la păr) Plantă erbacee cu tulpina subțire, având frunze late, ovale și păroase, care crește în regiunile cu climă temperată. /păr + suf. ~ișor

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

perișor (bot., anat.) s. m., pl. perișori

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PERIȘOR s. (Maram. și Transilv.) păruț (~ din cap.)

PERIȘOR s. (BOT.) 1. (Pyrola secunda) brăbănoc, merișor, (reg.) verdeața-iernii. 2. (Elymus asper) (rar) limă, (reg.) secăriță, iarba-părului.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ELYMUS L., ELIMUS, fam. Gramineae. Gen originar din regiunile continentale în afară de Australia și Africa de S, cca 42 specii, erbacee, perene, înalte. Tulpină cilindrică, articulată, fistuloasă. Frunze alterne, sesile, compuse din lamină îngustă și o vagină ce înconjoară tulpina pe o suprafață mare. La întretăierea dintre vagină și lamină, în interior, se află ligula. Flori hermafrodite, mai rar, unisexuate, dispuse în spiculețe formate din 2 sau mai multe flori, palee înguste, cu o aristă mică. Rahisul spicului tenace. Spiculețele grupate într-un spic terminal, dens sau prelungit, avînd în vîrf un spiculeț.

Intrare: Elymus (gen de plante)
Elymus (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Elymus