4 definiții pentru Andromeda

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Andromeda f. Mit. tânără domniță care, lăsată pradă unui balaur, fu scăpată de Perseu.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Andromeda (sau Andromede, fiica lui Cepheus, regele Aethiopiei. Fiindcă mama ei, pe nume Cassiopea, își atrăsese mînia zeilor pretinzînd că e mai frumoasă decît nereidele, Poseidon a trimis un monstru marin ca să pustiască țara. Oracolul a prezis că păcatul Cassiopeei poate fi ispășit numai de către Andromeda. Silit de etiopieni, Cepheus și-a sacrificat fiica: el a înlănțuit-o de o stîncă, lăsînd-o acolo pradă monstrului. Andromeda e salvată însă de Perseus, la întoarcerea acestuia după izbînda repurtată asupra Meduzei. Cucerit de frumusețea fetei, Perseus împietrește monstrul arătîndu-i chipul Meduzei, după care o ia cu el pe Andromeda și o duce în Argos (v. și Perseus).

ANDROMEDA 1. (în mitologia greacă) Fiica lui Cefeu, regele Ethiopiei, și a Casiopeei. Perseu a salvat-o de un monstru marin și a luat-o de soție. 2. Constelație din emisfera boreală, situată la S de constelația Casiopeea. Cuprinde o nebuloasă în spirală, care se vede cu ochiul liber.

Pieris floribunda (Pursh) Benth. et Hook. (syn. Andromeda floribunda Pursh). Specie care înflorește primăvara. Flori (corolă 8 mm lungime, albă, urceolată) dispuse în paniculă densă, terminală, cca 10 cm lungime. Frunze eliptice, lunguieț-lanceolate, dentate și cu peri pe margine, cca 9 cm lungime, pe partea superioară verzi-pal cu cîțiva peri asprii. Arbust erect, înalt de2 m, lujeri cu peri asprii.

Intrare: Andromeda
Andromeda
substantiv propriu (SP001FS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Andromeda
plural
genitiv-dativ singular
  • Andromedei
plural
vocativ singular
plural