4 definiții pentru Aman (n.p.)

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Aman (Teodor) m. pictor de istorie națională și acvarelist român (1827-1891).

Aman m. ministru al lui Ahasver (Assuerus), regele Perșilor, care căută să prăpădească pe Evrei, scăpați de regina Estera (510 a. Cr.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

AMAN, Theodor (1831-1891, n. Cîmpulung), pictor și grafician român. A oscilat între academism și romantism, prezentînd puternice trăsături realiste și, în meșteșug, receptivitate la înnoiri impresioniste. Compoziții cu teme istorice („Izgonirea turcilor de la Călugăreni”, „Boerii surprinși la ospăț de trimișii lui Vlad Țepeș”), tablori de gen („Horă la Aninoasa”, „Bal mascat în atelier”, „Pe terasă la Sinaia”). Portrete („Principesa Zoe Brîncoveanu”), naturi moarte. În creația sa de gravor (acvaforte) îmbrățișează o tematică similară cu a picturii. Fondator, alături de Gh. Tattarescu, al Școlii de Arte Frumoase din București, pe care o conduce pînă la sfîrșitul vieții. M. post-mortem al Acad. (1991).

AMAN < arab amán „iertare”. 1. – ar. (RI IX 110); Dimitrie M. Dimu, zis Aman, magazierul untului în Craiova (Sd XXII 191), în 1821, tatăl pictorului Th. Aman. 2. Haman pren. mold. (P14).

Intrare: Aman (n.p.)
Aman (n.p.) nume propriu
nume propriu (I3)
  • Aman