22 de definiții pentru înaintat înaintit


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÎNAINTÁT, -Ă, înaintați, -te, adj. 1. Care este situat în față. 2. Care se detașează de ceilalți, situându-se înaintea lor prin cunoștințele și prin nivelul său intelectual; care se conduce după concepția cea mai avansată; progresist. 3. Avansat în timp; târziu. ◊ Înaintat în vârstă = bătrân. – V. înainta.

ÎNAINTÁT, -Ă, înaintați, -te, adj. 1. Care este situat în față. 2. Care se detașează de ceilalți, situându-se înaintea lor prin cunoștințele și prin nivelul său intelectual; care se conduce după concepția cea mai avansată; progresist. 3. Avansat în timp; târziu. ◊ Înaintat în vârstă = bătrân. – V. înainta.

înaintat, ~ă a [At: (a. 1835) URICARIUL VIII 126/20 / V: (înv) ~tit, naintat, năintat / Pl: ~ați, ~e / E: înainta] 1 Care a avansat în spațiu. 2 Care s-a extins în spațiu. 3 (D. părți ale unei clădiri) Ieșit în afară. 4 Care a făcut progrese. 5 Avansat în timp Si: târziu (1). 6 (D. ceasuri) Care funcționează prea repede. 7 A cărui dezvoltare a fost impulsionată. 8 (Înv) Progresist. 9-10 (Care avansează pe cineva sau) este avansat într-o funcție importantă. 11 Expediat2. 12-13 (D. acte, petiții, lucrări administrative) (Expediat sau) prezentat celor în drept. 14 (D. opinii, idei) Exprimat. 15 (Înv; d. sume de bani) Avansat. 16 (Fig; d. oameni; îs) ~ în vârstă Bătrân.

ÎNAINTÁT, -Ă, înaintați, -te, adj. 1. Care se situează înaintea, în fruntea altora prin nivelul dezvoltării sale; avansat (în ceea ce privește ideile, concepțiile etc.), care se conduce după concepția cea mai avansată; progresist. Bălcescu a avut o poziție înaintată în problema națională. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2540. M. Kogălniceanu e un istoric cu gîndire înaintată pentru acea vreme. A făcut parte din societățile istorice din Odesa și cunoștea limba și cultura rusă. IST. R.P.R. 317. 2. Așezat înainte, situat în față. Aproape de tranșeea lor, Vom face aci un post înaintat, Un post ascuns. CAMIL PETRESCU, V. 37. Seara, la zece, dădu poruncile cuvenite și porni spre observatorul cel mai înaintat. REBREANU, P. S. 83. ♦ (Despre o parte a unei clădiri) Ieșit în afară. Geamlîc înaintat pe grinzi, care era obicinuita ședere a doamnei și a femeilor sale. ODOBESCU, S. I 128. 3.. Avansat în timp; tîrziu. Noaptea este înaintată și, ca să nu se întîmple cuiva vreo meteahnă... eu am găsit cu cale în mintea mea să mîneți aci pînă la ziuă. ISPIRESCU, L. 376. ◊ (Despre persoane) Înaintat în vîrstă = vîrstnic. Trăsnea era înaintat în virstă, bucher de frunte și tîmp în feliul său. CREANGĂ, A. 89. La o vîrstă înaintată = la bătrînețe. – Variantă: (învechit, rar) înaintít, -ă (RUSSO, S. 28) adj.

ÎNAINTÁT ~tă (~ți, ~te) 1) v. A ÎNAINTA. 2) Care s-a situat înaintea altora (sub aspect intelectual). 3) Care susține și promovează progresul; progresist. Concepții ~te. 4) (despre noțiuni temporale) Care este avansat în timp; târziu. Oră ~tă.~ în vârstă bătrân. /v. a înainta

înaintát, -ă adj. Promovat, dus în ainte. Fig. Înălțat în grad: ofițer înaintat. Cristalizat, cult: popor, om înaintat. – Fals avansat (fr. avancé).

ÎNAINTÁ, înaintez, vb. I. 1. Intranz. A merge înainte în spațiu, a se mișca spre cineva sau ceva aflat înainte; a avansa. ♦ Fig. A progresa. 2. Intranz. A merge înainte în timp; a se desfășura, a se dezvolta. 3. Tranz. A ridica pe cineva într-o funcție mai importantă; a avansa în grad. ♦ Intranz. A obține o funcție mai importantă, un grad mai mare. 4. Tranz. A expedia, a trimite, a da un act, o petiție, o lucrare administrativă etc. 5. Tranz. (Înv.) A avansa o sumă de bani. – Din înainte.

ÎNAINTÁ, înaintez, vb. I. 1. Intranz. A merge înainte în spațiu, a se mișca spre cineva sau ceva aflat înainte; a avansa. ♦ Fig. A progresa. 2. Intranz. A merge înainte în timp; a se desfășura, a se dezvolta. 3. Tranz. A ridica pe cineva într-o funcție mai importantă; a avansa în grad. ♦ Intranz. A obține o funcție mai importantă, un grad mai mare. 4. Tranz. A expedia, a trimite, a da un act, o petiție, o lucrare administrativă etc. 5. Tranz. (Înv.) A avansa o sumă de bani. – Din înainte.

înainta [At: DRĂGHICI. R 276/10 / V: (cscj) ~ti, (înv) nainta / S și: înn~ / Pzi: ~tez / E: înainte] 1 vi A merge înainte în spațiu Si: a avansa (1-3). 2 vi A se întinde. 3 vi (Fig.) A progresa. 4 vi (Fig) A merge înainte în timp Si: a se desfășura. 5 vi (Fig; d. ceas) A merge foarte repede. 6-7 vtf (Rar) A face pe cineva sau ceva (să se dezvolte sau) să progreseze. 8-9 vti (A ridica pe cineva sau) a fi ridicat într-o funcție mai importantă. 10 vt (Fig) A expedia. 11-12 vt (Spc) A expedia sau a prezenta celor în drept un act, o petiție, o lucrare administrativă. 13 vt (Fig; d. o idee, o opinie, etc.) A exprima. 14 vt (Înv) A avansa o sumă de bani. 15 vi (Fig; d. oameni; îe) A ~ în vârstă A îmbătrâni.

ÎNAINTÁ, înaintez, vb. I. 1. Intranz. A merge înainte, a se mișca spre cineva sau ceva; a avansa. Cu greu înaintam prin nămolul drumului rău. SADOVEANU, O. VI 526. Luntrea... înaintează în lovire de lopeți. EMINESCU, O. I 154. Căruța... înaintează pe căi fără de urme. ODOBESCU, S. III 15. Vaporul legănat de valuri înaintează răpide. ALECSANDRI, O. P. 317. ◊ Fig. Drumul... înaintează vesel, neted. REBREANU, I. 9. ◊ (Poetic) Din văi tu vezi amurgul Spre culmi înaintînd. COȘBUC, P. I 215. ◊ Refl. (Rar) Mă înaintam chiar ca o mașină printre toate acele minuni. ALECSANDRI, C. 122. Iată că se-nainta Și pe prag se arăta. id. P. P. 131. ♦ A merge înainte (în timp), a se desfășura. Noaptea-naintează. MACEDONSKI, O. I 173. ◊ Expr. A înainta în vîrstă = a îmbătrîni. 2. Intranz. Fig. A merge mai departe pe calea dezvoltării; a progresa. Uniunea Sovietică... înaintează acum spre cea mai înaltă formă de civilizație. SAHIA, U.R.S.S. 91. 3. Tranz. (Cu privire la persoane) A ridica în grad, într-o funcție mai importantă; a avansa. La o săptămînă după această minunată întîmplare, Vartolomeu Diaconu a fost mutat și înaintat la gradul de șef al stației Piscul-Voievodesei. C. PETRESCU, A. 298. 4. Tranz. (Cu privire la acte, petiții, lucrări administrative etc.) A expedia, a trimite. Am înaintat parchetului alăturata scrisoare. Cred că de astă dată ți s-a înfundat. CARAGIALE, O. II 307. 5. Tranz. (Învechit, cu privire la o sumă de bani) A da înainte, a plăti cu anticipație. Mă rog, băbacă, încă și acum ca să-mi înaintezi leafa. KOGĂLNICEANU, S. 101.

ÎNAINTÍT, -Ă adj. v. înaintat.

ÎNAINTÍT, -Ă adj. v. înaintat.

A ÎNAINTÁ ~éz 1. intranz. 1) A se mișca înainte (în spațiu și în timp); a avansa. Vehiculul ~ează.~ în vârstă a îmbătrâni. 2) fig. A trece printr-o serie de schimbări spre o treaptă superioară; a avansa; a propăși; a se dezvolta; a progresa; a evolua. ~ la învățătură. 3) (despre peninsule, proeminențe etc.) A ieși în afară, formând un relief; a fi în relief. 4) fam. (despre boli) A deveni din ce în ce mai grav; a se agrava; a progresa. 5) (despre persoane) A se ridica pe o treaptă superioară (într-un post, într-un grad științific); a promova; a avansa. 2. tranz. 1) (persoane) A ridica într-un post sau în grad mai înalt; a promova; a avansa. 2) (proiecte, rapoarte, candidaturi etc.) A prezenta spre examinare și aprobare; a propune. ~ o cerere. 3) (idei, teze, doctrine etc.) A aduce la cunoștința publică; a pune în circulație; a emite; a preconiza. 4) înv. (sume de bani) A plăti cu anticipație. /Din înainte

înaintà v. 1. a merge înainte; fig. a înainta în vărstă; 2. a progresa: a înainta în studiu; 3. a avansa: a înainta în magistratură; 4. a prezenta, a adresa: a înainta o hârtie.

înaintéz v. tr. Merg în ainte: armata a înaintat în țară străină. Fig. Progresez: a înainta în etate, în lucru, în studiŭ. Mă înalț în grad: acest ofițer a înaintat răpede. V. tr. Duc în ainte: Înaintez lucrările. Prezent, adresez: înaintez o hîrtie ministeruluĭ. Fig. Înalț în grad. – Fals avansez (dr. avancer).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

înaintá (a ~) (-na-in-) vb., ind. prez. 3 înainteáză

înaintá vb., ind. prez. 1 sg. înaintéz, 3 sg. și pl. înainteáză


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ÎNAINTÁT adj. 1. v. avansat. 2. v. târziu. 3. v. dezvoltat. 4. v. progresist.

ÎNAINTAT adj. 1. avansat. (Poziție ~ în spațiu.) 2. tîrziu. (Orele sînt ~.) 3. avansat, civilizat, dezvoltat, evoluat. (O țară, o națiune ~.) 4. avansat, progresist, (rar) propășitor. (Idei, concepții ~.)

Înaintat ≠ înapoiat, perimat

ÎNAINTÁ vb. 1. a avansa. (A ~ în spațiu.) 2. v. preda. 3. a adresa, a expedia, a trimite. (~ o cerere.) 4. v. promova. 5. v. dezvolta. 6. v. progresa.

ÎNAINTA vb. 1. a avansa. (A ~ în spațiu.) 2. a depune, a înmîna, a preda, a prezenta, a remite, a transmite, (pop.) a băga. (I-a ~ întreaga documentație.) 3. a adresa, a expedia, a trimite. (~ o cerere.) 4. a avansa, a înălța, a promova, a ridica, (înv.) a provivasi. (A ~ în funcție, în grad.) 5. a avansa, a se dezvolta, a evolua, a progresa, a propăși, (înv.) a (se) pricopsi, a spori, (grecism înv.) a prohorisi, (fig.) a crește. (Patria noastră ~ continuu.) 6. a merge, a progresa. (Omenirea ~ continuu pe calea civilizației.)

A înainta ≠ a decădea, a se retrage, a regresa, a (se) întoarce

Intrare: înaintat
înaintat adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • înaintat
 • ‑naintat
 • înaintatul
 • înaintatu‑
 • ‑naintatul
 • ‑naintatu‑
 • înainta
 • ‑nainta
 • înaintata
 • ‑naintata
plural
 • înaintați
 • ‑naintați
 • înaintații
 • ‑naintații
 • înaintate
 • ‑naintate
 • înaintatele
 • ‑naintatele
genitiv-dativ singular
 • înaintat
 • ‑naintat
 • înaintatului
 • ‑naintatului
 • înaintate
 • ‑naintate
 • înaintatei
 • ‑naintatei
plural
 • înaintați
 • ‑naintați
 • înaintaților
 • ‑naintaților
 • înaintate
 • ‑naintate
 • înaintatelor
 • ‑naintatelor
vocativ singular
plural
înaintit adjectiv
adjectiv (A2)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • înaintit
 • ‑naintit
 • înaintitul
 • înaintitu‑
 • ‑naintitul
 • ‑naintitu‑
 • înainti
 • ‑nainti
 • înaintita
 • ‑naintita
plural
 • înaintiți
 • ‑naintiți
 • înaintiții
 • ‑naintiții
 • înaintite
 • ‑naintite
 • înaintitele
 • ‑naintitele
genitiv-dativ singular
 • înaintit
 • ‑naintit
 • înaintitului
 • ‑naintitului
 • înaintite
 • ‑naintite
 • înaintitei
 • ‑naintitei
plural
 • înaintiți
 • ‑naintiți
 • înaintiților
 • ‑naintiților
 • înaintite
 • ‑naintite
 • înaintitelor
 • ‑naintitelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

înaintat înaintit

 • 1. Care este situat în față.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
  exemple
  • Aproape de tranșeea lor, Vom face aci un post înaintat, Un post ascuns. CAMIL PETRESCU, V. 37.
   surse: DLRLC
  • Seara, la zece, dădu poruncile cuvenite și porni spre observatorul cel mai înaintat. REBREANU, P. S. 83.
   surse: DLRLC
  • 1.1. (Despre o parte a unei clădiri) Ieșit în afară.
   exemple
   • Geamlîc înaintat pe grinzi, care era obicinuita ședere a doamnei și a femeilor sale. ODOBESCU, S. I 128.
    surse: DLRLC
 • 2. Care se detașează de ceilalți, situându-se înaintea lor prin cunoștințele și prin nivelul său intelectual; care se conduce după concepția cea mai avansată.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: progresist attach_file 2 exemple
  exemple
  • Bălcescu a avut o poziție înaintată în problema națională. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2540.
   surse: DLRLC
  • M. Kogălniceanu e un istoric cu gîndire înaintată pentru acea vreme. A făcut parte din societățile istorice din Odesa și cunoștea limba și cultura rusă. IST. R.P.R. 317.
   surse: DLRLC
 • 3. Avansat în timp.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: avansat târziu (adj.) attach_file un exemplu
  exemple
  • Noaptea este înaintată și, ca să nu se întîmple cuiva vreo meteahnă... eu am găsit cu cale în mintea mea să mîneți aci pînă la ziuă. ISPIRESCU, L. 376.
   surse: DLRLC
  • 3.1. Înaintat în vârstă = bătrân (adj.) vârstnic
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
   exemple
   • Trăsnea era înaintat în virstă, bucher de frunte și tîmp în feliul său. CREANGĂ, A. 89.
    surse: DLRLC
  • 3.2. La o vârstă înaintată = la bătrânețe.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • vezi înainta
  surse: DEX '98 DEX '09

înainta înaintare înaintat înaintit

 • 1. intranzitiv A merge înainte în spațiu, a se mișca spre cineva sau ceva aflat înainte.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: avansa attach_file 8 exemple
  exemple
  • Cu greu înaintam prin nămolul drumului rău. SADOVEANU, O. VI 526.
   surse: DLRLC
  • Luntrea... înaintează în lovire de lopeți. EMINESCU, O. I 154.
   surse: DLRLC
  • Căruța... înaintează pe căi fără de urme. ODOBESCU, S. III 15.
   surse: DLRLC
  • Vaporul legănat de valuri înaintează răpide. ALECSANDRI, O. P. 317.
   surse: DLRLC
  • figurat Drumul... înaintează vesel, neted. REBREANU, I. 9.
   surse: DLRLC
  • poetic Din văi tu vezi amurgul Spre culmi înaintînd. COȘBUC, P. I 215.
   surse: DLRLC
  • reflexiv rar Mă înaintam chiar ca o mașină printre toate acele minuni. ALECSANDRI, C. 122.
   surse: DLRLC
  • reflexiv rar Iată că se-nainta Și pe prag se arăta. ALECSANDRI, P. P. 131.
   surse: DLRLC
 • 2. intranzitiv A merge înainte în timp; a se desfășura, a se dezvolta.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • Noaptea-naintează. MACEDONSKI, O. I 173.
   surse: DLRLC
 • 3. tranzitiv A ridica pe cineva într-o funcție mai importantă; a avansa în grad.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • La o săptămînă după această minunată întîmplare, Vartolomeu Diaconu a fost mutat și înaintat la gradul de șef al stației Piscul-Voievodesei. C. PETRESCU, A. 298.
   surse: DLRLC
  • 3.1. intranzitiv A obține o funcție mai importantă, un grad mai mare.
   surse: DEX '09 DEX '98
 • 4. tranzitiv A expedia, a trimite, a da un act, o petiție, o lucrare administrativă etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: da (verb) expedia trimite attach_file un exemplu
  exemple
  • Am înaintat parchetului alăturata scrisoare. Cred că de astă dată ți s-a înfundat. CARAGIALE, O. II 307.
   surse: DLRLC
 • 5. tranzitiv învechit A avansa o sumă de bani.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • Mă rog, băbacă, încă și acum ca să-mi înaintezi leafa. KOGĂLNICEANU, S. 101.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • înainte
  surse: DEX '09 DEX '98