7 definiții pentru videocasetă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VIDEOCASÉTĂ, videocasete, s. f. Casetă care conține bandă magnetică pe care se pot înregistra imagini și sunete însoțitoare. [Pr.: -de-o-] – Din engl. videocassette, fr. vidéocassette.

VIDEOCASÉTĂ, videocasete, s. f. Casetă care conține bandă magnetică pe care se pot înregistra imagini și sunete însoțitoare. [Pr.: -de-o-] – Din engl. videocassette, fr. vidéocassette.

videocase sf [At: ROMÂNIA LITERARĂ, 1972, nr. 26, 21/1 / P: ~de-o~ / Pl: ~te / E: fr vidéocassette, eg videocassette] Casetă care conține bandă magnetică utilizată pentru înregistrarea imaginii și a sunetului.

videocase s.f. Suport multimedia în formă de casetă, de dimensiunii standard, care permite stocarea pe o bandă magnetică a unor imagini filmate (însoțite de sunet) și redarea lor cu ajutorul unui videocasetofon; telecasetă, videogramă. • sil. -de-o-, pl. -e. /<engl. videocassette, fr. vidéocassette.

VIDEOCASÉTĂ s. f. casetă care conține pe o bandă video imaginea și sunetul pentru televiziune sau informații sub formă de imagini, permițând a (re)vedea un program; videogramă. (< engl. videocassette, fr. vidéocassette)

videocasétă s. f.„Între timp, festivalul continuă în ritm tot mai accelerat. Pentru la anul se prevede deja o competiție marginală, dedicată videocasetelor (filmelor înregistrate pe bandă magnetică) Fiecare își va alege filmul din rafturile unui cine-magazin, precum cărțile de la librărie.” R.lit. 21 V 71 p. 2. ◊ „Există deja videocasetă – dar ea nu a justificat speranțele, între altele fiind mult prea costisitoare. Locul ei tinde să-l ia discul: transparent sau magnetic! Problemele cele mai complicate le ridică aparatul de «lecturare» [...] Se are în vedere un procedeu care să permită o dublă lectură – atât optică cât și auditivă. Deci, și videofon și picup.” Sc. 28 IX 74 p. 6. ◊ „În Franța a fost creată prima videotecă. Ea pune la dispoziția amatorilor peste 700 de filme celebre, de la începuturile cinematografiei și până în zilele noastre, înregistrate pe videocasete. Sc. 9 III 79 p. 5. ◊ „Cumpăr video Player, videorecorder, videocasete, videocabluri [...]” R.l. 19 X 91 p. 4; v. și Sc. 27 V 80 p. 3, 6 II 81 p. 5; v. și casetotecă, telecasetă, videodisc (din engl. video cassette, fr. vidéocassette; BD, DMC 1970; DEX-S)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

videocasétă s. f. (sil. -de-o-), pl. videocaséte

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: videocasetă
videocasetă substantiv feminin
 • silabație: vi-de-o- info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • videocase
 • videocaseta
plural
 • videocasete
 • videocasetele
genitiv-dativ singular
 • videocasete
 • videocasetei
plural
 • videocasete
 • videocasetelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

videocase, videocasetesubstantiv feminin

 • 1. Casetă care conține bandă magnetică pe care se pot înregistra imagini și sunete însoțitoare. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  sinonime: videogramă
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.