8 definiții pentru tuturigă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

tuturi sf [At: CADE / V: (reg) ~ig s / Pl: ~igi / E: pbl fo cf durigă] (Olt) 1 Roată1. 2 Obiect de forma unei roți1. 3 Cerc1 (1). 4 (Îe) A (se) da sau a (se) duce de-a ~ga (sau) ~gu A (se) da sau a (se) duce de-a rostogolul. 5 (Spc) Volant la mașina de treierat. 6 Rotulă. 7 Jocul de copii „roata”.

tuturígă f., pl. ĭ (var. din tuturez). Bc. (rev. I. Crg. 7, 311). Volant (la mașina de treĭerat).

volant, a [At: PROT. – POP., N. D. / Pl: ~nți, ~e / E: fr volant] 1 (Rar) Care poate zbura (1). 2 (Rar) Care se poate menține în aer. 3 Care poate fi deplasat cu ușurință și cu rapiditate Vz mobil. 4 (Îs) Echipă ~ă Echipă mobilă care se deplasează cu mare ușurință dintr-un loc de muncă în altul, după nevoie. 5 Care se poate desprinde Si: detașabil. 6 (Îs) Foaie ~ă Tipăritură pe o singură foaie care se difuzează în public ca manifest, ca afiș etc. 7 (Îas) Filă detașabilă dintr-un caiet, dintr-o carte etc. 8 (Îs) Bibliotecă ~ă Fond de cărți aparținând unei biblioteci și împrumutat unei instituții, pentru folosință temporară.

*volánt, -ă adj. (fr. volant, d. voler, a zbura; lat. volare, part. prez. volans, volantis. V. volatil). Necusut, liber, care nu se ține de alte foĭ: foaĭe volantă. Care se răpede în coace și’n colo p. a liniști un teritoriŭ: coloane (de trupe) volante. S. n. (și volan), pl. e. Roată mare și grea care, la o mașină, păstrează uniformitatea mișcăriĭ (pop. tuturigă). V. tîrcol.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

tuturigă, tuturigi, s.f. (reg.) 1. roată. 2. rotulă.

Intrare: tuturigă
tuturigă substantiv feminin
substantiv feminin (F47)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tuturi
  • tuturiga
plural
  • tuturigi
  • tuturigile
genitiv-dativ singular
  • tuturigi
  • tuturigii
plural
  • tuturigi
  • tuturigilor
vocativ singular
plural
tuturig
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.