2 intrări

5 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Trei-Ierarhi (Sfinții) m. pl. 1. V. Ierarhi; 2. mânăstire monumentală în Iași, zidită de Vasile Lupu, unde se și înmormântă (1661).

Ierarhi (Sfinții Trei) m. pl. sau Trisfetitele, biserică frumoasă în Iași, zidită de Vasile Lupu la 1640. Monument arhitectonic de prima ordine ca și Curtea de Argeș.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TREI-IERÁRHI s. pl. (BIS.) (pop.) trisfetite (pl.).

TREI-IERARHI s. pl. (BIS.) (pop.) trisfetite (pl.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Trei Ierarhi 1. Sărbătoare creștină în cinstea sfinților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, instituită la 30 ianuarie 1086 de Ioan, episcopul Evhaitei, pentru cinstirea comună a celor trei mari ierarhi, după sărbătorirea fiecăruia dintre ei (1, 27 ianuarie și 13 noiembrie), spre a se înlătura disensiunile ivite între credincioși privind cinstirea lor diferențiată. 2. Biserică în Iași cu hramul celor trei ierarhi, aparținând fostei m-ri cu același nume ctitorită de Vasile Lupu în 1639, monument unic în arta noastră medievală. Cu ocazia restaurărilor efectuate de arhitectul Lecomte du Nouy în 1882-1890, monumentul a avut mult de suferit, cu care prilej a fost distrusă și pictura interioară. În sala gotică a fostei m-ri funcționează un muzeu de artă medievală (icoane, broderii, fragmente de picturi murale ș.a.).

Intrare: Trei-Ierarhi
Trei-Ierarhi
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: trei-ierarhi
trei-ierarhi substantiv masculin
substantiv masculin (M97)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
  • trei-ierarhi
  • trei-ierarhii
genitiv-dativ singular
plural
  • trei-ierarhi
  • trei-ierarhilor
vocativ singular
plural