8 definiții pentru smolenci ismolenci zmolenci


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

smolenci ssp [At: H XVIII, 228 / V: șm~, zm~ / A: nct / E: ns cf smoală] (Mar; Trs) Obiecte ciobănești de îmbrăcăminte fierte în smoală și unse cu unt sau muiate în unt și în argăseală.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

smolénci s.f. pl. (reg.) obiecte ciobănești de îmbrăcăminte fierte cu smoală și unse cu unt.

smolénci, (ismolenci), s.f., pl. – (reg.) Haine păcurărești cernite. Gatiile, smolencele și cămașa sunt înnegrite în modul următor: „Le ferb, apoi le îmbibă cu unt, peste care presară funingine, praf de cărbune sau de galascan; le pun apoi în apă fiartă cu scoarță de arin, după care le ung a doua oară cu unt. Aceasta pentru două motive: spre a fi feriți în tot timpul verii de insecte, întrucât ei nu se schimbă, și în timp de ploaie să le servească drept impermeabile, grație faptului că ploaia alunecă fără să poată pătrunde” (Papahagi, 1925: 99). „La ele cine-i păstor? / Tăt tri frați îmbujorați, / În smolence îmbrăcați” (Lenghel, 1985: 217). (Trans., Maram.). – Din smoli „a unge, a cătrăni, a înnegri” (< sl. smoliti) + suf. -enci; cf. smoală (MDA).

smolénci, s.f. – Haine păcurărești cernite. Gatiile, smolencele și cămașa sunt înnegrite în modul următor: „Le ferb, apoi le îmbibă cu unt, peste care presară funingine, praf de cărbune sau de galascan; le pun apoi în apă fiartă cu scoarță de arin, după care le ung a doua oară cu unt. Aceasta pentru două motive: spre a fi feriți în tot timpul verii de insecte, întrucât ei nu se schimbă, și în timp de ploaie să le servească drept impermeabile, grație faptului că ploaia alunecă fără să poată pătrunde” (Papahagi 1925: 99). „La ele cine-i păstor? / Tăt tri frați îmbujorați, / În smolence îmbrăcați” (Lenghel 1985: 217). – Din smoli „a unge, a cătrăni, a înnegri” (< sl. smoliti) + -enci.

ismolénci, s.m. – v. smolenci („haine păcurărești”).

ismolénci, (smolenci), s.m. – Pantaloni de păcurar. – I + smoli + -enci.

Intrare: smolenci
smolenci
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
ismolenci
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
zmolenci
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.