6 definiții pentru reionism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

REIONÍSM s. n. Mișcare în artele plastice din Rusia, la începutul sec. XX care își propunea să sugereze în pictură a patra dimensiune, să dea impresia că opera este atemporală și aspațială. – Din fr. rayonnisme.

REIONÍSM s. n. Mișcare în artele plastice din Rusia, la începutul sec. XX care își propunea să sugereze în pictură a patra dimensiune, să dea impresia că opera ar fi atemporală și aspațială. – Din fr. rayonnisme.

REIONÍSM s.n. Mișcare în artele plastice din Rusia de la începutul sec. XX, care își propunea să sugereze în pictură a patra dimensiune, să dea impresia că opera ar fi atemporală și aspațială. [Scris și rayonnism, pron. -re-io-. / cf. fr. rayonnisme].

REIONÍSM s. n. mișcare în artele plastice din Rusia, de la începutul sec. XX, sinteză între cubism, futurism și orfism, care își propunea să sugereze, în pictură, a patra dimensiune, cultivând o compoziție structurată din raze colorate. (< fr. rayonnisme)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RAYONÍSM (< fr.) s. n. Mișcare în pictura abstracționistă rusă din primele două decenii ale sec. 20, dezvoltată de M. Larionov și Natalia Goncearova; și-a expus programul într-un manifest din 1912, publicat, la Moscova, în 1913. Își propunea să sugereze a patra dimensiune în pictură, să dea impresia că opera este atemporală și aspațială, printr-o spiritualizare a imaginii vizuale realizată prin tehnica razelor colorate paralele și contrastante.

Intrare: reionism
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • reionism
  • reionismul
  • reionismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • reionism
  • reionismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)