2 intrări

11 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

pico Element de compunere (prefix) care intră în denumirea unităților de măsură pentru a exprima multiplicarea cu 10-12 în Sistemul Internațional de Măsuri (SI). Prescurtat p. Din gr. pico.

pico- [At: DN3 / E: fr, ger pico-] Element prim de compunere savantă, folosit în terminologia științifică la formarea numelor de unități de măsură și care arată că unitatea respectivă conține a bilioana parte din unitatea de bază.

PICO- Element prim de compunere savantă, folosit în terminologia științifică la formarea numelor de unități de măsură și care arată că unitatea respectivă conține un bilion de unități de bază. [< fr., germ. pico-, cf. it. piccolo – mic].

PICO- elem. „de un bilion de ori mai mic (10-12)”. (< fr., germ. pico-, cf. it. piccolo, mic)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LÓPEZ-PICO, Josep María (1886-1959), poet spaniol. Unul dintre cei mai reprezentativi lirici catalani moderniști. Poezie cu tematică meditativ-religioasă, excelând prin varietatea ritmurilor („Cinci poeme”, „Incantație seculară”, „Asonanțe și evaziuni”). Proză eseistică („Moralități și pretexte”); studii critice („Scriitori străini contemporani”).

PICO BOLÍVAR v. Bolívar, Pico ~.

PICO DAS AGULHAS NEGRAS, vf. în SE Braziliei, în culmea muntoasă Serra da Mantiqueira, la NV de Rio de Janeiro. Alt. max.: 2.787 m (cea mai mare din țară). Inclus în Parcul național Itatiaia.

PICO DE ANETO, vârf în masivul Maladeta (Pirineii Centrali, Spania), constituind alt. max. (3.404 m) a m-ților Pirinei.

PICO DE TEIDE, vulcan activ în arh. Canare (ins. Tenerife). Alt.: 3.718 m. Ultima erupție în anul 1909.

PICO DELLA MIRANDOLA, Giovanni (1463-1494), filozof și savant italian de expresie latină. Membru al Academiei Platoniciene florentine. L-a cunoscut și frecventat pe Savonarola. Protejat de către Lorenzo de Medici. În 1486, la 23 de ani, a afișat la Roma o listă de 900 de teze privind logica, matematica, fizica și alte domenii, pe care se angaja să le apere împotriva oricărui oponent. Declarat eretic (1487), s-a refugiat în Franța (închis în 1488), apoi a revenit la Florența. Năzuința sa de îmbrățișare universală a „tuturor lucrurilor ce pot fi cunoscute” și elogiul omului („De hominis dignitate oratio”) îl consacră ca pe una dintre cele mai reprezentative figuri ale Renașterii. A fost primul cercetător creștin important al „Cabbalei”. Otrăvit de secretarul său Cristofor de Casalmaggiore, pe când scria o mare lucrare privind astrologia.

Intrare: Pico
nume propriu (I3)
  • Pico
Intrare: pico
prefix (I7-P)
  • pico
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

picoelement de compunere, prefix

  • 1. Element prim de compunere savantă, folosit în terminologia științifică la formarea numelor de unități de măsură și care arată că unitatea respectivă conține un bilion de unități de bază. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.