8 definiții pentru neodarwinism


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NEODARWINÍSM s. n. Teorie de tradiție darwinistă după care evoluția este un proces gradat, care are loc în condițiile mutațiilor genetice și ale selecției naturale. [Pr.: ne-o-] – Din fr. néodarwinisme.

neodarwinism sns [At: DN3 / P: ne-o~ / E: fr néo-darwinisme] Teorie de tradiție darwinistă potrivit căreia evoluția este un proces gradat, care are loc în condițiile mutațiilor genetice și ale selecției naturale.

NEODARWINÍSM s. n. Teorie de tradiție darwinistă după care evoluția este un proces gradat, care are loc în condițiile mutațiilor genetice și ale selecției naturale. [Pr.: ne-o-] – Din fr. néo-darwinisme.

NEODARWINÍSM s.n. Orientare în biologie care nu admite intervenția directă a factorilor de mediu și moștenirea caracterelor dobândite, explicând numai cu ajutorul selecției dezvoltarea organelor și a însușirilor folositoare vieții. [Cf. fr. néo-darwinisme].

NEODARWINÍSM s. n. orientare evoluționistă în biologie care recunoaște drept „mecanisme” ale evoluției mutația și selecția, respingând intervenția directă a factorilor de mediu și ereditatea caracterelor dobândite. (< fr. néodarwinisme)

NEODARWINÍSM n. Concepție în biologie, care încearcă să completeze unele idei ale darwinismului, negând posibilitatea moștenirii caracterelor dobândite și acordând primul loc selecției naturale. [Sil. ne-o-] /<fr. néo-darwinisme


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NEODARVINÍSM (< fr.) s. n. Teorie în biologie care considera drept factori fundamentali ai evoluției mutațiilor, migrațiile populațiilor, procesele genetice întâmplătoare și selecția naturală. Enunțată de biologul german F.L. Weismann, n. s-a bazat pe ipoteza despre selecția germenilor – factori ereditari („determinanți”), localizați în cromozomi.

Intrare: neodarwinism
  • silabație: ne-o- info
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • neodarwinism
  • neodarwinismul
  • neodarwinismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • neodarwinism
  • neodarwinismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

neodarwinism

  • 1. Teorie de tradiție darwinistă după care evoluția este un proces gradat, care are loc în condițiile mutațiilor genetice și ale selecției naturale.
    surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie: