6 definiții pentru mineriadă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MINERIADĂ, mineriade, s. f. (Depr.) Denumire pentru deplasarea minerilor, în număr mare și în mai multe rânduri, în cursul deceniului 9 al sec. XX[1] în sau spre București, însoțită de acțiuni violente. [Pr.: -ri-a-] – Miner + suf. -iadă (după cruciadă, olimpiadă etc.).

  1. De fapt aceste acțiuni au avut loc în anul 1990 și în deceniul 10 al sec. XX. — gall

MINERIA s. f. (ir.) 1. denumire dată venirii repetate a minerilor din Valea Jiului la (spre) București după 1990 și acțiunilor lor reprobabile. 2. (p. ext.) acțiunea în forță, de anihilare a opoziției. (< miner + -/i/adă)

mineria s. f. (pol.) ♦ 1. Venirea brutală a minerilor în București, pentru a restabili ◊ „ordinea” prin violență sau pentru a răsturna un guvern (în anii 1990-91) ◊ „După mineriadă [subtitlu] «cruciada» minerilor” Alianța civică 4 X 91 p. 4. ◊ „După starea de mineriadă, România pare să aibă parte, de acum înainte, de starea de dosariadă. Efectul urmărit este similar.” R.l. 9 V 92 p. 5. ◊ Mineriada s-a organizat de către SRI” Z. 11 IX 95 p. 3; v. și R.l. 29 XI 91 p. 2, Expres 1824 II 92 p. 3, Cotid. 18 III 92 p. 1; v. și contrademonstrație, ECU.2. (prin extensiune) Orice act de distrugere făcut de un ◊ „comando” în care nu participă neapărat minerii ◊ „Cercetările [poliției] continuă pentru stabilirea participării celorlalți prieteni ai săi [ai lui DD, figură celebră a lumii interlope arădene] la mineriada din local [barul Melody din Arad].” Ev.z. 18 I 97 p. 6 (din miner, după modelul lui cruciadă, olimpiadă etc.)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mineria (desp. -ri-a-) s. f., g.-d. art. mineriadei; pl. mineriade corectat(ă)

*mineria (-ri-a-) s. f., g.-d. art. mineriadei; pl. mineriade

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

mineriadă, mineriade s. f. manifestație de forță a minerilor din Valea Jiului pe străzile Bucureștiului, soldată, de la caz la caz, cu victimizarea populației civile sau cu răsturnarea unui guvern (în perioada 1990-1997).

Intrare: mineriadă
mineriadă substantiv feminin
  • silabație: mi-ne-ri-a-dă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mineria
  • mineriada
plural
  • mineriade
  • mineriadele
genitiv-dativ singular
  • mineriade
  • mineriadei
plural
  • mineriade
  • mineriadelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mineria, mineriadesubstantiv feminin

  • 1. depreciativ Denumire pentru deplasarea minerilor, în număr mare și în mai multe rânduri, în cursul deceniului 9 al secolului XX în sau spre București, însoțită de acțiuni violente. DEX '09
    • 1.1. prin extensiune Acțiunea în forță, de anihilare a opoziției. MDN '00
etimologie:
  • Miner + sufix -iadă DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.