7 definiții pentru mașină-capcană

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

mașínă-capcánă s. f. Mașină încărcată cu un exploziv care, de obicei, este acționat prin telecomandă sau printr-un ceas special ◊ „O mașină-capcană a explodat sâmbătă la New Delhi, producând moartea a 8 persoane.” R.l. 13 IX 93 p. 8. ◊ „Președintele Macedoniei a fost grav rănit ieri, la Skopje, de explozia unei mașini-capcană care a sărit în aer.” Ev.z. 4 X 95 p. 5; v. și R.lit. 29/94 p. 24 (din mașină + capcană, după fr. voiture-piégée; DMC 1969)

MAȘÍNĂ, mașini, s. f. 1. Sistem tehnic alcătuit din piese cu mișcări determinate, care transformă o formă de energie în altă formă de energie sau în lucru mecanic util; p. restr. dispozitiv, instrument, aparat; mecanism, mașinărie. ◊ Mașină-unealtă = mașină de lucru care prelucrează materiale prin operații mecanice. 2. Locomotivă. 3. Autovehicul, automobil. ◊ Compus: mașină-capcană = mașină cu încărcătură explozivă care este acționată prin telecomandă sau printr-un ceas special, folosită în atentate teroriste. 4. Sobă de bucătărie, care servește la pregătirea mâncării. 5. Fig. (De obicei urmat de determinări) Ansamblu de mijloace folosite într-un anumit scop (reprobabil). 6. Epitet dat unui om care lucrează mult și cu mișcări automate, mecanice. – Din fr. machine, germ. Maschine.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mașină-capca s. f., g.-d. art. mașinii-capca; pl. mașini-capca

*mașină-capca s. f., g.-d. art. mașinii-capcană; pl. mașini-capca

Intrare: mașină-capcană
mașină-capcană substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mașină-capca
  • mașina-capca
plural
  • mașini-capca
  • mașinile-capca
genitiv-dativ singular
  • mașini-capca
  • mașinii-capca
plural
  • mașini-capca
  • mașinilor-capca
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mașină-capcană, mașini-capcasubstantiv feminin

  • 1. Mașină cu încărcătură explozivă care este acționată prin telecomandă sau printr-un ceas special, folosită în atentate teroriste. DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic