6 definiții pentru ixodes

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

fultac sm [At: CHEST. V, 58/86 / V: fol~, ~tuc / Pl: ~aci / E: nct] (Reg) 1 (Ent) Căpușă (Ixodes). 2 Obiect de uz casnic, format dintr-un material textil legat de o coadă de lemn, întrebuințat ca spălător.

fultic sm [At: CHEST. V, 5/188 / Pl: ~ici / E: nct] (Reg) 1 (Ent) Căpușă (Ixodes). 2 Copil mic.

CĂPUȘĂ, căpușe, s. f. I. (La pl.) Gen de artropode parazite din clasa arahnidelor, care se înfig în pielea animalelor și a omului și se hrănesc sugându-le sângele (Ixodes); (și la sg.) animal care face parte din acest gen. ◊ Expr. Ce-i în gușă, și-n căpușă, se zice despre un om sincer; care spune tot ce gândește. II. 1. (Bot.) Ricin. 2. Mugur de viță, din care se dezvoltă coardele și rodul; ochi1. – Cf. alb. këpushë.

CĂPUȘĂ ~e f. 1) Insectă parazită din clasa arahnidelor care se înfige în pielea animalelor sau a oamenilor și se hrănește cu sânge. 2) fam. Mugur de viță de vie; ochi. /Cuv. autoht.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

căpușă (animal, plantă, mugure) s. f., art. căpușa, g.-d. art. căpușei; pl. căpușe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CĂPUȘĂ s. 1. (ENTOM.; Ixodes) (pop.) păduche, (reg.) acăriță, bătucel, botoș, chicheriță, cârcel, mielăriță, țeche, muscă-de-cal. 2. (ENTOM.; Melophagus ovinus) (reg.) acăriță, mielăriță. 3. (BOT.; Ricinus communis) ricin.

Intrare: ixodes
termen biologic (I2)
  • ixodes
melophagus termen biologic
termen biologic (I2)
  • melophagus
termen biologic (I2)
  • ovinus