9 definiții pentru hu


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

hu i [At: H III, 17 / E: fo] (Reg) Exclamație prin care vânătorul își strigă câinii.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

HU1 interj. Onomatopee care imită sunetul produs de anumite păsări, precum ciuhurezul sau cucuveaua. (onomat.; cf. fr. huer (= a țipa pentru a stârni vânatul și a-l goni spre vânători) și chat-huant (= ciuhurez, ciuf pitic))

hu interj. – Exprimă ideea de zgomot, de frig sau de nemulțumire. Creație expresivă. – Der. hui, vb. (a răsuna, a vui, a rage; a bombăni, a bodogăni; despre porci, a grohăi), coincide cu vui; huială, s. f. (zgomot, grohăit); huet, s. n. (zgomot, vuiet); huiduca, vb. (a face zgomot), încrucișat cu hurduca.

HU2 interj. Onomatopee care denotă ideea de zgomot, frig sau nemulțumire. (onomat.)

hu interj. – Imită strigătul unor păsări cum sînt ciuful sau cucuveaua. Creație expresivă, cf. fr. huer, chat-huant.Der. huhăi, vb. (a striga bufnița sau ciuful); huhura (var. huhureza), vb. (a țipa; a necheza); huhurez, s. m. (ciuf, Asio otus), cu suf. -ez (DAR; din mag. huhogni „a țipa” și bagoly „cucuvea”, după Cihac, II, 507; de la ciuhurez, după Tiktin și Scriban), și cu multe var., hurez, huhureț, huhurete, buhurete, ciuhurete, aceasta din urmă prin încrucișare cu ciuf sau ciuh „moț”.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DONGTING HU, lac în centrul Chinei, la S de Yagtze (Chang Jiang) de care este legat prin canale; supr. variabilă: 6 mii km2 (iarna) și 12 mii2 (vara). Adâncime mică și ins. numeroase. Navigație și pescuit.

HU SHI sau HOU CHE (1891-1962), om de litere chinez. Din 1917, a condus mișcarea „Revoluția literară” și a impus folosirea limbii populare (baihua). A avut un rol fundamental în formarea literaturii chineze contemporane și în deschiderea ei spre exterior.

HU YAOBANG (1915-1989), om politic chinez. Membru al Biroului Politic (din 1978), secretar general (1980-1981 și 1982-1989) și președinte (1981-1982) al C.C. al Partidului Comunist Chinez.

POYANG HU [pho-jaŋ hu], lac în SE Chinei; 2.779 km2 (145 km lungime și 32 km lățime), al doilea lac ca mărime din China, după Lop Nur. În el se varsă râul Gan. Navigație și pescuit.

Intrare: hu
hu
invariabil (I1)
  • hu